Бухарест намагається переконати Відень не блокувати прийняття Румунії до Шенгену

Понеділок, 5 грудня 2022, 19:37

Уряд Румунії у вирішальні дні намагається переконати Австрію змінити позицію щодо прийняття країни до Шенгенської зони.

Про це повідомляє Digi24, пише "Європейська правда".

Рішення про прийняття до Шенгенської зони трьох нових країн ЄС - Румунії, Болгарії та Хорватії - мають приймати 7-9 грудня країни, які вже входять до неї. 

5 грудня румунський міністр внутрішніх справ вирушив до Відня на зустріч з австрійським колегою, який минулого тижня кілька разів висловився проти прийняття Румунії до Шенгену. За джерелами ЗМІ, Лучіан Боде спробує переконати його, що міграційні проблеми, з якими зіткнулася Австрія, не пов’язані з Румунією. 

Перед тим вихідними президент Румунії Клаус Йоганніс провів зустріч з канцлером Австрії Карлом Негаммером. Наскільки відомо, змінити позицію Відня спробували й кілька інших європейських лідерів.

Неофіційно повідомляють, що серед противників прийняття Румунії до Шенгенської зони залишилася тільки Австрія, а Нідерланди й Швеція, які раніше мали заперечення, тепер змінили думку. "Це буде суто політичне рішення, тому що з технічної точки зору Румунія відповідає усім критеріям", - зазначають співрозмовники ЗМІ у політичних колах. 

У Єврокомісії 5 грудня заявили, що усі три країни - Румунія, Болгарія і Хорватія - відповідають усім необхідним критеріям для того, щоб приєднатися до Шенгенської зони.  

Нагадаємо, минулого тижня уряд Нідерландів ухвалив рішення дати згоду на приєднання Румунії та Хорватії до Шенгенської зони, але заблокувати вступ Болгарії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: