Британія виключає зміни до закону, що спростили б повернення Греції "мармурів Парфенону"

Понеділок, 5 грудня 2022, 21:11

В уряді Британії не планують змін до законодавства, які спростили б повернення Греції стародавніх скульптур, вилучених з Парфенону в Афінах понад 200 років тому.

Про це повідомляє The Guardian, пише "Європейська правда".

Заява речника прем’єра з’явилася після того, як стало відомо про нові переговори з прем’єром Греції про майбутнє пам’яток. 

У Британському музеї, де вони зберігаються, заявили, що планують спеціальну програму партнерства з Грецією, але це планується у рамках чинного законодавства.

"У нас немє планів змінювати законодавство, яке передбачає, що об’єкти з колекції Британського музею не можуть бути вилучені - окрім деяких обставин. Наша позиція не змінилася. Рішення щодо збереження та управління об’єктами колекції - це справа музею і уповноважених осіб", - повідомив речник Сунака. 

Так звані мармури Парфенона – це мармурові барельєфи, які колись прикрашали античний храм. На них зображений бій греків із кентаврами. Мармури вивіз до Лондона лорд Елгін, британський дипломат, у 1816 році і продав Британському музею. Зараз вони є однією з найвідоміших його експозицій.

Греція вже десятки років просить Британію про реституцію пам’ятки, але Лондон не погоджується, посилаючись на те, що мармури були вивезені з дозволу Порти, влади Османської імперії, яка на той час контролювала територію країни.

Останніми роками Афіни пропонують вирішити питання за посередництво ЮНЕСКО, Британський музей не погоджується.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: