Австрія і далі налаштована ветувати розширення Шенгенської зони

Середа, 7 грудня 2022, 09:58

Австрія скористається правом вето, щоб перешкодити прийняттю Румунії та Болгарії до Шенгенської зони ЄС.

Це підтвердила у вівторок австрійська міністр у справах Європи Кароліна Едтштадлер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

У четвер міністри внутрішніх справ ЄС мають проголосувати за вступ до Шенгенської зони Болгарії, Румунії та Хорватії - країн, які, за словами Єврокомісії, готові приєднатися до Шенгену.

"Ми не можемо голосувати за розширення Шенгенської зони, тому що це також пов'язано з питанням безпеки європейських громадян", - заявила Едтштадлер у вівторок після зустрічі зі своїм шведським колегою.

Шенгенська зона "не працює", сказала Едтштадлер, вказавши на 75% незареєстрованих шукачів притулку, які прибувають до Австрії.

Очікується, що напередодні голосування в четвер Хорватія буде прийнята до безвізового блоку, хоча для Болгарії та Румунії ситуація може ускладнитися.

Проти вступу Болгарії до ЄС наразі виступають Австрія та Нідерланди, тоді як Румунія стикається з опозицією лише з боку Австрії, оскільки Швеція та Нідерланди нещодавно змінили свою позицію. Міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер у вівторок наголосив на опозиції Відня до Болгарії та Румунії.

У майбутньому консервативний уряд Австрії розраховує на Стокгольм.

Швеція, уряд меншості якої спирається на підтримку ультраправих, є наступною країною, яка буде головувати в ЄС на ротаційній основі. Едштадлер підкреслила, що шведи "прийшли в потрібний час" для вирішення цієї теми.

Колись проміграційний взірець, ця скандинавська країна все частіше займає яструбину позицію щодо міграції. Швеція має "великий досвід роботи з великою кількістю мігрантів", підкреслила Едтштадлер, додавши, що вона впевнена, що шведи зможуть зберегти цю тему на порядку денному.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: