Меркель знову пояснила, чому не відмовилася від "Північного потоку-2"

Середа, 7 грудня 2022, 19:18

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель вважає, що відмова її уряду від проєкту російського газогону "Північний потік-2" разом із Мінськими домовленостями могла б призвести до небажаного погіршення відносин із Росією.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Меркель розповіла в інтерв’ю виданню Die Zeit.

"У чому полягала проблема? З одного боку, Україна надавала великого значення збереженню статусу транзитера російського газу. Вона хотіла, щоб газ проходив через її територію, а не через Балтійське море… З іншого боку, не уряд Німеччини звертався за погодженням "Північного потоку-2", це було зроблено компаніями", – пригадала вона.

Ексканцлерка Німеччини додала, що її уряд тоді міркував над рішенням політично відмовити у схваленні "Північного потоку-2", але відкинув цю ідею.

"З одного боку, така відмова у поєднанні з Мінськими домовленостями, на мій погляд, небезпечно погіршила б клімат у відносинах з Росією. З іншого боку, енергетична залежність виникла через те, що стало менше газу з Нідерландів, з Великої Британії та обмежений видобуток у Норвегії", – пояснила Меркель.

Міністр юстиції Німеччини: "Північний потік-2" – наш внесок у розв’язання війни в Україні

Вона наголосила, що на момент її канцлерства не було доступно інших джерел природного газу – зокрема скрапленого природного газу з Катару, Саудівської Аравії чи США, який також був дорожчим.

"Сьогодні, під тиском війни, це робиться саме так, і я це (купівлю СПГ) підтримую, але тоді це було б набагато більш масштабне політичне рішення", – зазначила ексканцлерка. Меркель відмовилася прямо говорити, чи шкодує про своє рішення, але зазначила, що наведе ще один приклад "самокритики".

Німеччина лише за кілька днів до повномасштабного вторгнення Росії в Україну скасувала сертифікацію "Північного потоку-2", а німецька влада не раз наголошувала, що відновлювати роботу трубопроводу не буде.

Сама ж Ангела Меркель раніше казала, що не вважає хибним своє рішення дозволити будівництво "Північного потоку-2" і що це поставило Україну в більш вразливу позицію щодо Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: