Глава МЗС Італії закликав переглянути принцип одностайності в ЄС через угорське вето

Четвер, 8 грудня 2022, 08:25

У зв'язку з блокуванням Угорщиною мільярдної допомоги з боку ЄС Україні міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні закликав скасувати принцип одностайності та національного права вето при ухваленні рішень в ЄС.

Про це глава італійського МЗС заявив у середу після зустрічі зі своїм австрійським колегою Александером Шалленбергом у Відні, його цитує "Укрінформ".

Коментуючи угорське вето на макрофінансову допомогу Україні, італійський міністр заявив, що "потрібно змінити європейські правила". 

МЗС: якщо в Угорщині хочуть рухатися до миру, можна почати із заклику до РФ припинити війну

"Нам треба більше приймати рішень більшістю голосів. Якщо ви хочете більшої та сильнішої Європи, то одностайність має залишитися в минулому", - закликав Таяні до ухвалення рішень за принципом так званої кваліфікованої більшості голосів "у кожній сфері".

Це правило передбачає, що рішення мають бути підтримані щонайменше 55% країн-членів (15 з 27), які представляють 65% населення ЄС.

Глава МЗС Австрії також дав зрозуміти, що країни ЄС не повинні піддатися на тактику угорського шантажу. "Якщо у нас є спільна позиція щодо російської агресії проти України, то ми також повинні бути внутрішньо надійними, коли йдеться про наші цінності", - заявив Шалленберг, натякаючи на порушення Угорщиною принципу верховенства права.

У вівторок під час зустрічі міністрів фінансів ЄС у Брюсселі Угорщина заблокувала виділення Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт, хоч і заблокував макрофінансову допомогу ЄС для України, насправді не проти фінансової підтримки для України, але в інший спосіб.

.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.