Німецька компанія отримала замовлення на два ЗРК Skynex для України – ЗМІ

П'ятниця, 9 грудня 2022, 18:18

Німецький збройовий концерн Rheinmetall у п’ятницю підтвердив отримання замовлення на два зенітно-ракетні комплекси Skynex.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Handelsblatt.

Хоча Rhinemetall не назвав країну-одержувача ЗРК, за даними урядових джерел видання, йдеться про Україну. Постачання систем заплановане на початок 2024 року.

35-міліметрові ЗРК Skynex призначені для протиповітряної оборони ближнього радіусу дії, зокрема збивання безпілотників та крилатих ракет. На відміну від зенітних самохідних установок Gepard, які Україна вже отримала від Німеччини, Skynex є новою розробкою.

Rheinmetall оцінює вартість двох зенітно-ракетних комплексів у 182 мільйони євро. Крім того, ще близько 12 мільйонів євро буде витрачено на вантажні автомобілі. За інформацією джерел Handelsblatt, ці витрати будуть покриті урядом Німеччини; наразі там вивчають, за якою статтею бюджету можна було б використати ці кошти.

Як зазначає видання, Skynex стане важливим внеском Німеччини в посилення протиповітряної оборони України, для чого Берлін уже передав 30 САУ Gepard і один зенітно-ракетний комплекс IRIS-T (планується передати ще сім Gepard і три IRIS-T).

У порівнянні з цими системами, Skynex є фінансово вигіднішим: якщо ціна однієї ракети для системи ППО становить від 300 до 500 тисяч євро, то, за даними галузевих джерел Handelsblatt, збити літак за допомогою цієї системи коштує близько 4000 євро.

Раніше повідомлялося, що протягом останнього тижня Україна отримала від Німеччини ще 20 бронеавтомобілів Dingo, а також два тягачі-транспортери танків M1070 Oshkosh.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.