На які виклики для України вказує обрання спікера Палати представників США

Аналітика коротко
Вівторок, 10 січня 2023, 10:20

Опівночі 7 січня, після п’яти днів перемовин, республіканська більшість Палати представників Конгресу США обрала спікером Палати Кевіна Маккарті

Цьогорічні вибори можна сміливо назвати історичними: вчетверте за всю історію незалежності США Палаті знадобилось більше 14 турів для вибору спікера. 

Про ризики для України, які несе обрання нового спікера Палати представників США, читайте в статті студента Єльського університету, репортера в Yale Daily News Юрія Стасюка Шантаж із загрозами для України: які небезпеки несе обрання спікера Конгресу США.

Новий спікер Палати представників Сполучених Штатів Кевін Маккарті ще в жовтні минулого року заявив, що в разі перемоги на виборах республіканці не виписуватимуть Україні "безлімітний чек". 

Однак однопартійці Маккарті з ультраправого парламентського об’єднання "Кокус свободи", орієнтованого на експрезидента Дональда Трампа, які до останнього блокували його призначення на посаду спікера, ще радикальніше налаштовані проти допомоги Україні.

14 з 15 республіканців, які спершу не підтримали Маккарті на нещодавніх виборах спікера, голосували проти виділення $40 млрд допомоги Україні в минулому скликанні Конгресу. Жоден із них також не підтримав нещодавній законопроєкт про витрати в розмірі $1,7 трлн, що передбачав надання Україні $45 млрд допомоги. 

Лорен Боберт та Метт Гаєц – республіканські опоненти Маккарті – були серед небагатьох конгресменів, які не долучились до оплесків під час візиту Володимира Зеленського до Конгресу США. Республіканець Чіп Рой, один з головних опонентів Маккарті на переговорах у Палаті представників, назвав виступ президента України "політичним театром".

Після трьох невдалих голосувань за спікера в перший день Гаєц у Твіттері обґрунтував свою опозицію до Маккарті допомогою Україні:

"Сьогодні Палата не організувалася. Найбільший лузер: Зеленський. Найбільші переможці: платники податків США". 

Для "Кокусу свободи" тема підтримки України є можливістю маніпулювати громадською думкою задля рейтингів, і вони, безперечно, продовжуватимуть відстоювати зменшення фінансової та військової підтримки у новому скликанні Конгресу.

Щонайменше 16 з 20 членів "Кокусу свободи", які спочатку не підтримали Маккарті, повинні були проголосувати за нього (або утриматися), щоби він став спікером. Після низки тупикових голосувань він погодився на умови ультраправих.

Протягом наступних двох років Палата представників, імовірно, буде паралізована. Маккарті доведеться або домагатися голосів від "Кокусу свободи", або іти на домовленості з демократами на кожному голосуванні.

Втім, його поведінка вказує на те, що він радше поступиться перед вимогами радикалів своєї партії, аніж шукатиме коаліції з демократами.

Наразі невідомо, чи допомога Україні безпосередньо обговорювалася протягом переговорів всередині Республіканської партії в Палаті під час виборів спікера, проте однією з точок домовленостей "Кокусу свободи" та новообраного спікера стала ідея радикального скорочення витрат федерального уряду.

Для ультраправих республіканців з "Кокусу свободи" цей пункт містить також скорочення витрат на допомогу Україні. І це ще не всі поступки. 

Україну, як і раніше, підтримує більшість як демократичних, так і республіканських членів Палати представників. Однак у нинішній ситуації ультраправі стали непропорційно впливовими, виступаючи за скорочення або навіть припинення підтримки України.

Існує ризик, що задля збереження власної посади та функціонування Палати Маккарті піде на додаткові компроміси з "Кокусом свободи", зокрема й щодо питання України.

Малоймовірно, що Конгрес ухвалить новий пакет допомоги для України протягом поточного фіскального року.

Майбутнє ухвалення допомоги для України у 2024 році також залишається невизначеним. 

Найближчі декілька місяців роботи Палати продемонструють баланс сил та її здатність ухвалювати рішення – зокрема і щодо підтримки України. 

Докладніше – у статті Юрія Стасюка Шантаж із загрозами для України: які небезпеки несе обрання спікера Конгресу США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.