Керівники Єврокомісії попередили TikTok щодо проблем з конфіденційністю

Середа, 11 січня 2023, 12:59

Чиновники Європейської комісії попередили генерального директора TikTok про необхідність поважати закони ЄС і працювати над "відновленням довіри європейських регуляторів", оскільки китайська компанія стикається зі зростаючою критикою з приводу конфіденційності.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

"Я розраховую на те, що TikTok повністю виконає свої зобов'язання щодо дотримання законодавства ЄС і відновлення довіри європейських регуляторів", - сказала віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова після зустрічі з керівником TikTok Шоу Зі Чу в Брюсселі.

За словами Юрової, не може бути "жодних сумнівів у тому, що дані користувачів в Європі у безпеці і не піддаються незаконному доступу з боку влади третіх країн".

У вівторок Чу зустрівся з низкою політиків Європейської комісії, що стало першою зустріччю керівника популярної, але суперечливої платформи соціальних медіа.

Його візит відбувається на тлі місяців безперервного політичного тиску і після того, як США нещодавно прийняли рішення заборонити додаток для всіх федеральних урядових пристроїв через побоювання щодо потенційного шпигунства з боку Китаю, де базується материнська компанія TikTok - ByteDance.

Платформа також стикається з двома розслідуваннями ірландського регулятора захисту даних про потенційну незаконну передачу даних європейських громадян до Китаю, а також про конфіденційність інформації дітей відповідно до Загального регламенту ЄС про захист даних (GDPR). Ірландія є основним регулятором конфіденційності TikTok.

Віцепрезидентка Комісії Маргрете Вестагер, яка зустрілася з Чу раніше в той же день, сказала, що обговорення були зосереджені на підготовці до нових правил ЄС щодо онлайн-контенту (DSA) і нового зводу правил цифрової конкуренції (DMA), а також на дотриманні GDPR.

Вестагер також нагадала про нещодавні повідомлення в пресі про "агресивний збір даних і спостереження TikTok в США".

Тим часом комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс нагадав TikTok про важливість співпраці з ірландським наглядовим органом. "Правила чіткі і повинні дотримуватися в повній мірі", - сказав він, згідно з повідомленням.

Юрова також висловила занепокоєння Чу з приводу того, як додаток для обміну відео використовував дані журналістів для виявлення витоків в компанії, згідно з протоколом зустрічі. Чу "підтвердив, що це було неправильно" і сказав, що люди, відповідальні за це, більше не працюють в компанії.

Нагадаємо, адміністрація Палати представників Конгресу США слідом за Сенатом заборонила використовувати TikTok на робочих пристроях.

Серед інших порушених тем були заходи щодо захисту дітей на платформі, обмеження поширення російської дезінформації, а також підвищення прозорості політичної реклами та маркетингу впливових осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.