Екскомандувач НАТО закликав надати Україні винищувачі МіГ-29 і F-16

П'ятниця, 13 січня 2023, 08:19

Колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс вважає, що Захід має надати Україні бойові літаки.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в ефірі ZDF.

"Я вважаю, що Україні потрібні бойові літаки" – сказав Ставрідіс.

Зокрема, він виступає за надання Києву польських винищувачів МіГ-29  та американських F-16.

За словами Ставрідіса, МіГ-29  можна поставити напряму, і українці знають, як ними керувати. Щодо другого типу літаків, то ця схема займе більше часу, але українські пілоти досить швидко могли б навчитися керувати F-16: "Це відносно простий літак, який легко освоїти".

Адмірал США також назвав постачання західних танків в Україну "критично важливим". Цей вид озброєння українських військ є важливим для наземного бою, незалежно від того, з якої країни НАТО прибули танки.

Тим не менш, за його словами, російські нападники більш успішні "в небі", ніж на землі. Саме тому Україна повинна і надалі отримувати підтримку в захисті свого повітряного простору.

"Це означає, наприклад, батареї Patriot, які поставляються Сполученими Штатами, а потім, можливо, і Німеччиною", - сказав Ставрідіс.

Разом з тим, колишній командувач поділяє оцінку начальника Генерального штабу США Марка Міллі щодо перебігу війни. "Питання Криму, зокрема, буде дуже складним", - сказав Ставрідіс.

Нагадаємо, міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек висловився за те, щоб не допустити зриву поставки Україні польських бойових танків Leopard через заперечення Німеччини. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: