Як скандал із виявленням секретних документів вдома у Байдена позначиться на допомозі Україні

Аналітика коротко
П'ятниця, 13 січня 2023, 19:45

Вдома у президента США Джо Байдена у листопаді 2022 року виявили секретні документи, які той не передав на зберігання. Та публічно про це стало відомо пізніше.

Про те, що ж означає виявлення секретних документів у Байдена та чому за цим важливо стежити і в Україні читайте в статті журналіста ЄвроПравди Олега Павлюка Гаражні таємниці Байдена: які наслідки матиме скандал, в який потрапив президент США.

Отже, як стало відомо на початку тижня, ще в листопаді 2022 року – за кілька днів до проміжних виборів у США – особисті адвокати Байдена випадково виявили секретні документи у шафі його офісу в аналітичному центрі Penn Biden Center, які стосуються його періоду на посаді віцепрезидента США.

Білий дім не став спростовувати повідомлення ЗМІ й того ж дня підтвердив: так, документи знайшли, але про це одразу ж сповістили розпорядника – Національне управління архівів і документації. Крім того, адміністрація співпрацює з міністерством юстиції США, яке натоді почало попереднє розслідування.

Американський президент заявив, що був здивований знайденими документами, й запевнив, що йому невідомий їхній зміст.

Щоправда, республіканці одразу ж нагадали, як Байден критикував Трампа за необережне поводження із секретними документами.

А в четвер ЗМІ повідомили – а Білий дім, знову-таки, був змушений підтвердити, – що секретні документи знайшли в кількох місцях вдома в Байдена – в місті Вілмінгтон штату Делавер. Зокрема, ящики з документами лежали в гаражі.

Підкреслимо: про знайдені вдома в Байдена документи стало відомо ще в грудні 2022 року. Але загал дізнався про це лише після зливу у ЗМІ, який Білий дім був змушений підтвердити.

В четвер увечері генеральний прокурор США Меррік Гарленд оголосив про призначення спецпрокурора для розслідування інциденту із секретними документами. Іронічно, що ним став колишній прокурор штату Мериленд Роберт Гур, призначений свого часу Трампом.

Паралельно республіканська більшість у Палаті представників заявила, що проведе власне розслідування поводження Байдена із секретними документами.

Зазначимо, що наразі офіційно не відомо ані кількості знайдених у Байдена документів (але їхнє число, судячи з усього, вимірюється десятками), ані їхнього змісту (побіжно повідомлялося, що вони пов’язані з темами України, Ірану й Північної Кореї, якими Байден займався за віцепрезидентства).

Якщо юридичні наслідки виявлення секретних документів у колишньому офісі та вдома в Байдена ще належить встановити спецпрокурору Мін’юсту США, то політичні вже почали проявлятися.

Президент США почав 2023 рік на відносно успішній ноті: проміжні вибори демократи пройшли набагато успішніше, ніж прогнозувалося; ситуація в економіці почала покращуватись; зрештою, Байден почав усерйоз обговорювати перспективи балотування на другий термін.

Скандал із документами тут точно не на руку Байдену.

Республіканська партія – а точніше, її ультраправе крило, яке фактично взяло під контроль спікера в Палаті представників, – отримала дуже зручний привід почати бурхливу діяльність із розслідування щодо Байдена та його адміністрації. До переліку неприємних для президента тем, окрім бізнесу його сина Гантера, ситуації з коронавірусом і "перетворення федерального уряду на зброю" (хай що це значить), додалися секретні документи.

Ще одна проблема може виникнути для розслідувань Мін’юсту щодо Трампа – там, нагадаємо, теж було призначено спецпрокурора.

Якщо спецпрокурор усе ж вирішить оголосити кримінальні обвинувачення Трампу через неналежне поводження з документами, а Байдену – ні, в республіканців з’явиться черговий аргумент говорити про політично вмотивоване переслідування.

Іншими словами, Мін’юст перебуватиме під політичним тиском у цьому питанні. Й це однозначно може зашкодити розслідуванню справ Трампа – а на федеральному рівні, нагадаємо, йдеться також про штурм Капітолія 6 січня 2021 року, де експрезиденту можуть інкримінувати мінімум підбурювання до повстання.

"Байденгейт", вочевидь, позначиться і на Україні.

Відволікання адміністрації Байдена на внутрішньополітичні питання зменшить увагу до допомоги Києву. А документи – це лише частина того, що республіканці будуть використовувати для тиску на Білий дім.

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка Гаражні таємниці Байдена: які наслідки матиме скандал, в який потрапив президент США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: