В Італії обурені планами Ірландії маркувати алкоголь: непокояться за продажі свого товару

П'ятниця, 13 січня 2023, 23:35

Наміри Ірландії розмістити на пляшках вина, пива та міцних спиртних напоїв попередження про їхню шкоду для здоров'я викликали обурення в італійських виробників алкоголю.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації The Guardian.

Ірландія повідомила Європейську комісію про свій намір маркувати алкоголь ще у червні 2022 року. Оскільки протягом шестимісячного періоду Дублін не отримав заперечень від виконавчого органу ЄС, він тепер може втілювати намір у життя.

Після офіційного затвердження ініціативи, передбаченої проєктом закону про охорону здоров'я, урядом Ірландії алкогольна промисловість матиме три роки для запровадження маркування на упаковках своєї продукції.

Передбачається, що маркування попереджатиме споживачів про ризики раку і захворювань печінки, пов'язаних з алкоголем, а також про ризики вживання алкоголю під час вагітності.

Усе більше фінів хочуть купувати міцний алкоголь у супермаркетах

Проти такого кроку Ірландії виступили у восьми країн-членів ЄС – насамперед Італії.

Найбільша асоціація фермерів країни Coldiretti назвала маркування "прямим нападом" на країну – адже Італія є ключовим експортером вина, і більше половини з 14 мільярдів євро річного доходу галузі надходить з-за кордону.

"Зелене світло від Європейського Союзу для алармістських винних етикеток в Ірландії є небезпечним прецедентом, оскільки він ризикує відкрити двері для інших законодавчих актів, здатних негативно вплинути на вибір споживачів", – йдеться в заяві асоціації.

Там вважають "абсолютно неправильним" прирівнювати надмірне споживання міцних спиртних напоїв, характерне для скандинавських країн, до "помірного і свідомого споживання якісних продуктів із нижчим вмістом алкоголю, як-то пиво і вино".

Нагадаємо, із січня 2022 року в Ірландії почало діяти рішення уряду, що вводить мінімальні ціни на алкоголь, який продається в алкогольних магазинах, звичайних магазинах і супермаркетах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: