Парламентські вибори в Греції відбудуться навесні 

Субота, 14 січня 2023, 14:51

Греція проведе парламентські вибори навесні, заявив у суботу прем'єр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс, підтвердивши повідомлення ЗМІ про те, що уряд розглядає можливість виборів приблизно у квітні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Термін повноважень Міцотакіса закінчується у липні, і вибори пройдуть за пропорційною системою, що ускладнює перемогу будь-якого кандидата, збільшуючи шанси на повторне голосування та період підвищеної політичної невизначеності.

"Вибори пройдуть навесні, по суті, у той момент, коли ми практично вичерпаємо наш чотирирічний термін", - сказав прем'єр журналістам під час поїздки до північного регіону Еврос.

Міцотакіс, лідер партії "Нова демократія", яка лідирує в останніх опитуваннях, додав, що він балотуватиметься як кандидат у виборчому окрузі в Евросі з символічних причин.

У 2020 році десятки тисяч прохачів притулку намагалися перетнути кордон з Євросоюзом через сухопутний кордон Греції з Туреччиною в Евросі після того, як Анкара заявила, що більше не перешкоджатиме спробам мігрантів перетнути кордон.

Напруження між Грецією та Туреччиною, історичними суперниками, а також союзниками по НАТО, останніми місяцями знову загострилося.

Президентські та парламентські вибори в Туреччині заплановані на 18 червня, але можуть бути перенесені.

Читайте також про те, як Ердоган йде на третій термін та як вибори впливатимуть на зовнішню політику Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.