В ЄС відреагували на угорські "консультації", 97% учасників яких виступили проти санкцій щодо РФ

Понеділок, 16 січня 2023, 13:36

У Єврокомісії прокоментували результати "національних консультацій" в Угорщині, які показали 97-відсоткову опозицію до антиросійських санкцій.

Про це заявив речник ЄС Петер Стано, повідомляє "Європейська правда".

"Ми взяли до уваги національні консультації, як і те, що в них взяла участь дуже незначна кількість людей", - сказав Стано. 

Він наголосив, що всі рішення про санкції в ЄС ухвалюються державами-членами одноголосно.

"До цього часу держави члени ухвалили 9 широких пакетів санкцій проти Росії за її незаконну агресію проти України, відображаючи політику ЄС, погоджену 27 державами-членами і яка стверджує, що ми стоїмо з Україною і підтримуємо Україну різними шляхами", - нагадав Стано.

Одним із шляхів цієї підтримки, за його словами, є створення тиску на путінський режим за допомогою санкцій і міжнародної ізоляції.

"Держави-члени постійно переглядають санкції, оцінюючи, чи є потреба відповісти на подальшу ескалацію Росії. Санкції є одним з інструментів, який ми використовуємо, щоб відреагувати на це. Ми вважаємо, що атака проти України є атакою проти нас, проти наших цінностей", - наголосив речник.

"Коли буде прийматися рішення про наступний пакет санкцій чи зміни в попередніх пакетах – це буде рішення 27 держав-членів, яке прийматиметься одноголосно" - додав він.

Нагадаємо, уряд Угорщини в суботу оголосив про результати "національних консультацій" щодо санкційної політики Європейського Союзу, заявивши, що 97% опитаних не підтримують антиросійські санкції через війну в Україні. В уряді додали, що майже 1,4 млн людей висловили свою думку під час консультацій. В Угорщині зареєстровано понад 8,2 млн виборців.

Варто зауважити, що так звані "національні консультації" в Угорщині не є аналогом референдуму. Вони дають угорцям право заповнювати бюлетені, які уряд розсилає поштою по домівках своїх громадян. При цьому процедури підрахунку та контролю, обов'язкові для референдумів, не застосовуються, а збір голосів може тривати місяцями. Вважають, що у "консультаціях" беруть участь прихильники чинної влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.