Словенія допустила замороження переговорів про вступ Чорногорії в ЄС

Понеділок, 16 січня 2023, 14:39

Міністр закордонних справ Словенії Таня Файон допустила зупинку переговорів з Чорногорією про вступ до ЄС у разі чергового провалу з обранням суддів Конституційного суду країни.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила державна телерадіокомпанія Чорногорії RTCG.

"Якщо судді не будуть обрані, існує велика небезпека, що переговори між Чорногорією та ЄС будуть зупинені", - сказала Файон після зустрічі зі спікером парламенту Чорногорії Даніелою Джурович.

У Чорногорії провалились переговори про новий уряд, країні загрожують дострокові вибори

"Це серйозна загроза. Подивимося, які заходи будуть заплановані", - сказала вона, підкресливши, що потенційні заходи, які може вжити ЄС, обговорюватимуться в Брюсселі 23 січня.

Файон підкреслила, що робота Конституційного суду і його укомплектування суддями є пріоритетом серед усіх пріоритетів для Європейського Союзу.

Файон сказала, що Словенія є великим другом Чорногорії, і що вона прибула, аби підтримати процес розширення ЄС.

Джурович висловила сподівання, що серед політичних суб'єктів достатньо відповідальності, аби питання обрання суддів було вирішено якомога швидше.

"Я обов’язково буду спілкуватися з головами депутатських груп, щоб ми могли додатково поговорити про те, яким чином і з якою швидкістю ми можемо дійти до скликання парламентської сесії, на якій би ми проголосували за суддів Конституційного суду", - сказала Джурович.

В грудні ЄС попередив Чорногорію, що неодноразові невдачі із призначенням членів Конституційного суду ілюструють нездатність досягти консенсусу щодо реформ. 

Чотирьох суддів не вдається вибрати через відсутність необхідної більшості у дві третини голосів, попри те, що 27 кандидатів подали заявки. Конституційний суд не функціонує з 20 вересня 2022 року.

Читайте також: Балканська поразка Росії: що дає Чорногорії шанс зберегти прозахідний курс

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: