Болгарія не продавала Україні танки, літаки або комплекси С-300 - міністр оборони

Вівторок, 17 січня 2023, 15:58

Міністерство оборони Болгарії не продавало літаки Су-25 понад 10 років, а також не передавала танки і комплекси С-300.

Про це заявив міністр оборони Дімітар Стоянов, пише "Європейська правда" із посиланням на БНТ Новини.

Стоянов зробив заяву, коментуючи публікацію агентства Bloomberg про те, що Болгарія продала 14 штурмовиків Су-25 радянського виробництва країнам-членам НАТО, які передали їх Україні.

"20 літаків Су-25 були продані в період 2005 - 2012 років чотирьом компаніям. За той же період 2005 - 2012 років частина цих бойових літаків була експортована. З літаків, придбаних болгарськими компаніями, шість знаходяться в Болгарії, належать болгарській компанії, і не були продані", - пояснив він.

Міністр відкинув спекуляції про те, що Міноборони надало українській стороні техніку та озброєння понад те, що було затверджено рішеннями парламенту минулого року.

"За останній рік Міністерство оборони нікому не продавало танки Т-72. Вони є власністю болгарської армії і знаходяться в наших формуваннях. У рішенні Народних зборів чітко прописано, що можна експортувати для допомоги Україні - озброєння і техніку. Ні Т-72, ні комплекси С-300, ні МіГ-29, ні Су-25 не експортувалися", - зазначив Стоянов.

Кошти за надану техніку та гуманітарну допомогу Україні підлягають відшкодуванню з європейського фонду, і наша країна вже подала відповідну заявку. Наразі їх сума не може бути названа.

Як відомо, 16 грудня парламент Болгарії остаточно затвердив угоду з Україною про постачання озброєнь, обладнання та боєприпасів. Список зброї, що передається, засекречений, оскільки він містить інформацію про всі озброєння Болгарії.

Згідно з офіційними даними, з початку російської збройної агресії Болгарія надала Україні гуманітарну допомогу на суму 448 мільйонів левів ($243 млн). Йдеться про гуманітарну допомогу у вигляді 2000 касок і 2000 куленепробивних жилетів, 350 медичних аптечок, 5000 комплектів зимового одягу і 5000 пар зимового взуття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: