Парламент Франції підтримав фінансову допомогу для жертв домашнього насильства

Вівторок, 17 січня 2023, 22:30

Національна асамблея Франції проголосувала за законопроєкт, який передбачає надання негайної фінансової допомоги жертвам домашнього насильства – це має допомогти їм позбутись економічної залежності від кривдників.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Local.

Законопроєкт, запропонований сенаторкою Валері Летар, має на меті забезпечити жертвам домашнього насильства можливість якнайшвидше дістатися безпечного місця, усунувши фінансові обмеження, перед якими багато хто з них постає.

Раніше документ одностайно підтримав Сенат Франції. Але під час голосування в Національній асамблеї до нього були внесені поправки. Серед іншого, нижня палата французького парламенту пропонує надавати допомогу у вигляді гранту, а не безвідсоткової позики, як це схвалили сенатори.

Також потребують узгодження такі питання, як підстава для надання коштів (подання заяви до поліції, звернення до прокуратури тощо), а також те, як і чи повертатимуться кошти (існує пропозиція, щоб поручителем за позикою був засуджений за домашнє насильство).

У Франції з’являться електронні браслети для боротьби з домашнім насильством

План надання фінансової підтримки жертвам домашнього насильства був інспірований експериментом, проведеним у департаменті Нор на північному сході Франції.

За даними французького міністерства внутрішніх справ, у 2021 році у Франції налічувалося щонайменше 207 743 жертви домашнього насильства, більшість із них – жінки. Того ж року 122 жінки були вбиті їхніми чоловіками або колишніми.

Незважаючи на велику кількість смертей, пов'язаних з домашнім насильством, французька влада часто неохоче вирішує цю проблему, а жертви повідомляють, що поліція не сприймає їхні проблеми серйозно або не допомагає людям.

Нагадаємо, у 2020 році парламент Франції остаточно схвалив новий законопроєкт про захист жертв побутового насильства. Серед іншого, він дозволяє лікарям порушувати конфіденційність пацієнтів, якщо вважають, що їхні життя "перебувають в безпосередній небезпеці".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: