Зеленський закликав партнерів підтримати створення спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Четвер, 19 січня 2023, 13:46

Після рішення Європейського парламенту президент Володимир Зеленський закликав партнерів підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії.

Про це глава держави написав у своєму Twitter, повідомляє "Європейська правда".

"Вітаю ухвалення резолюції Європейського парламенту про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Закликаю всіх наших партнерів підтримати такий трибунал. Росія має бути притягнута до відповідальності за свою агресивну війну, справедливість має перемогти", - зазначив президент.

Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав ухвалення резолюції важливим кроком до створення правового механізму для притягнення до відповідальності російського керівництва та запобігання подібним злочинам у майбутньому.

Європарламент 19 січня проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України. 

Євродепутати вважають, що трибунал повинен притягнути до відповідальності не лише президента РФ Владіміра Путіна, а й самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка і керівництво Білорусі. 

Євродепутати закликали інституції ЄС підтримати створення тимчасової прокуратури. Як повідомляла раніше ЄП, Європейська комісія розглядає можливість створення офісу міжнародної прокуратури для збору доказів злочину агресії Росії, які можна було б використати під час майбутнього трибуналу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.