У Франції продовжують розслідування щодо експрем’єра Чехії Бабіша, який хоче стати президентом

Четвер, 19 січня 2023, 19:48

Національна фінансова прокуратура Франції (PNF) продовжує розслідування щодо кандидата в президенти Чехії, лідера опозиційної партії ANO та експрем’єра Андрея Бабіша за підозрою у відмиванні грошей та ухиленні від сплати податків.

Про це PNF повідомила у відповідь на запит чеського видання Hospodářské noviny, передає "Європейська правда".

У Чехії від імені кандидата в президенти закликають їхати "воювати в Україну", поліція почала розслідування

Прокуратура розслідує обставини, за яких Бабіш придбав віллу і землю в муніципалітеті Мужен на півдні Франції кілька років тому через мережу офшорних компаній, що базуються в Монако і на Британських Віргінських островах.

Справа стосується причетності Бабіша до так званих Pandora Papers – витоку документів, які показують, що низка впливових людей, зокрема прем'єр-міністри й президенти різних країн, приховують свої активи за підставними компаніями в податкових гаванях.

Із документів випливало, що колишній прем’єр Чехії придбав віллу й три гектари землі в Муженах у вересні 2009 року через компанію, що базується в Монако, яка своєю чергою належить офшорній компанії зі США. Вартість угоди становила 14 мільйонів євро.

Документи Pandora Papers свідчать, що американська компанія Бабіша скористалася позикою в 15 мільйонів євро від пов’язаної з ним же офшорної компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських островах, щоб профінансувати купівлю нерухомості у Франції, але в офіційних французьких документах ця позика не згадується.

Кандидати у президенти Чехії посперечалися щодо війни в Україні

Слідчим PNF доведеться спробувати зрозуміти мету угоди і з’ясувати, чому Бабіш є власником як кредитної компанії, так і структури, яка позичила гроші. Розслідування ускладнюється тим, що описані події відбулися кілька років тому і можуть бути віддалені в часі.

Бабіш неодноразово називав інформацію про розслідування у Франції вигадкою й казав, що транзакція була законною. Після першого туру виборів президента Чехії Бабіш також стверджував, що з ним не зв’язувався ніхто з французького слідства, а отже, його й не може бути.

У PNF, однак, цей аргумент спростували. "Згідно з французьким кримінальним кодексом, особи, які є об'єктом розслідування, не зобов'язані бути повідомлені про це. Це змінюється лише перед їхнім можливим допитом на волі або взяттям під варту", – сказав представник Національної фінансової прокуратури Франції Антуан Жоктер-Монроз'є.

Як повідомлялося, у другий тур президентських виборів у Чехії пройшли два кандидати, яких від початку виборчої гонки вважали її фаворитами: генерал у відставці Петр Павел та колишній прем’єр, лідер найбільшої опозиційної партії ANO Андрей Бабіш. 

Про те, хто має шанси стати новим президентом і що це означає для відносин Чехії із ЄС та Україною, читайте у статті Чехія постала проти проросійського реваншу: що показав перший тур виборів президента

Також рекомендуємо до перегляду відеоблог про ці президентські вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: