Ризик депортації ексвагнерівця з Норвегії дорівнює нулю - адвокат

Понеділок, 23 січня 2023, 16:40

Адвокат затриманого у Норвегії екскомандира ПВК "Вагнер" Андрєя Медведєва відкинув припущення про те, що росіянина можуть вислати назад до Росії.

Про це він сказав агентству Reuters, пише "Європейська правда".

Російська правозахисна група Gulagu.net опублікувала в понеділок запис телефонної розмови з Медведєвим, в якому він закликав Норвегію дозволити йому залишитися і свідчити проти групи "Вагнера", яка воює в Україні.

Поліція Норвегії затримала екскомандира "Вагнера", який попросив про притулок

Медведєв сказав, що його затримали та взяли в наручники в неділю в готелі, де він зупинився, і доставили в ізолятор. Група Gulagu.net повідомила, що Медведєву сказали, нібито йому загрожує депортація.

Норвезька влада не дала жодних коментарів з цього приводу, але норвезький адвокат Медведєва Бринюльф Ріснес зазначив у коментарі агентству, що "ризик його депортації дорівнює нулю".

За словами Ріснеса, поліція затримала Медведєва, оскільки між ними виникли "розбіжності" щодо заходів для забезпечення його безпеки.

"Він перебуває під дуже суворими заходами безпеки, і ми не погоджуємося з тим, як вони застосовуються. Це спричинило напруження", - сказав він.

Медведєв, який втік з Росії, перетнувши російсько-норвезький кордон в Арктиці, заявив, що боявся за своє життя після того, як став свідком вбивств і жорстокого поводження з російськими зеками, яких привезли воювати в Україну на боці групи "Вагнера".

"Моєю метою приїзду сюди (у Норвегію. - Ред.) було, по-перше, врятувати своє життя, а по-друге, розповісти правду людям і світу", - сказав він у телефонному інтерв’ю Gulagu.net, записаному в понеділок.

Норвегія підтвердила втечу і прохання про притулок екскомандира "Вагнера"

Медведєв сказав, що хотів би "покарати" керівника "Вагнера" Євгенія Пригожина, близького соратника президента Росії, за смерть людей, які загинули за його наказом в Україні.

Gulagu.net заявив, що Медведєву загрожує "жорстоке вбивство та смерть" за свідчення проти "Вагнера", якщо його повернуть до Росії.

"Ми не відбілюємо Медведєва. Він зробив багато поганих речей у своєму житті. Але він побачив світло, він це усвідомив, він готовий і бажає співпрацювати зі світом, з міжнародним розслідуванням і владою Норвегії, він хоче жити і давати свідчення проти "Вагнера" і Пригожина", - заявила правозахисна група.

Медведєв є сиротою, він служив у російській армії та відсидів у в'язниці, перш ніж приєднатися до групи "Вагнера" в липні минулого року за чотиримісячним контрактом, який, за його словами, група потім неодноразово продовжувала без його згоди.

Медведєв був командиром підрозділу, до якого входив Євгеній Нужин - найманець "Вагнера", чию страту кувалдою зафіксували на відео, що з’явилося в мережі в листопаді.

Після незаконного перетину кордону Медведєв попросив про притулок у Норвегії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: