Зеленський і Нііністьо: Фінляндія зробить внесок у танкову коаліцію 

Вівторок, 24 січня 2023, 16:59

Президенти України і Фінляндії оголосили, що скандинавська країна зробить свій внесок у так звану танкову коаліцію, однак у якому вигляді - поки не уточнюється. 

Про це Володимир Зеленський і Саулі Нііністьо заявили на пресконференції у Києві у вівторок, повідомляє "Європейська правда".

"Сьогодні ми говорили про створення окремої платформи, щоб посилити броньованою технікою, включаючи танки, Україну. Я дуже радий, що Фінляндія буде займати там своє відповідне місце", - сказав президент Зеленський.

Фінляндія вже не виключає завершення вступу до НАТО окремо від Швеції

Нііністьо підтвердив, що між союзниками триває обговорення створення більшої платформи для передачі Україні танків. 

"Взяти один танк тут, один там - цього недостатньо. Має бути потужний підрозділ у Європі. Ми обговорюємо змогу вибудувати такий підрозділ і ми розглядаємо різні варіанти з боку Фінляндії (щодо участі у танковій коаліції. - Ред.)", - сказав фінський президент. 

Він зазначив, що розглядається, серед іншого, вишкіл українських вояків. 

"Ми одна з небагатьох країн у Європі, що має призов до лав своїх збройних сил. Військові щороку мають навчати людей, приймати людей, є для цього відповідні об’єкти, можливості, великий досвід інструкторів, відповідні приміщення", - сказав Нііністьо.

До Києва прибув президент Фінляндії: обговорювалось питання передачі Leopard 2

Він додав, що у контексті передачі танків Україні треба брати до уваги значний кордон Фінляндії з Росією і те, що Фінляндія поки не входить до НАТО.

"Питання полягає у тому, що у Фінляндії ми далі маємо бути дуже пильні і обережні, тому що серед тих країн, що мають "Леопарди"... Фінляндія має унікальне становище. Ми єдина країна-член ЄС, але не член НАТО, що має найдовший кордон з Росією після України. Це завжди треба мати на увазі, коли ми роздумуємо, яка має бути наша роль. Але вона буде конструктивна, і ми зробимо свій внесок у створення цього (танкового)  підрозділу", - додав Нііністьо.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо прибув до України з візитом у вівторок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: