ЄС надасть Молдові додаткову макрофінансову допомогу на 145 млн євро з умовами

Вівторок, 24 січня 2023, 17:42

Європейська комісія запропонувала збільшити поточну макрофінансову допомогу Молдові на 145 млн євро, довівши загальну суму поточної підтримки країни до 295 млн євро. 

Додаткова допомога спрямована на надання подальшої підтримки Молдові, економіка якої серйозно постраждала від наслідків вторгнення Росії в Україну, а також значної енергетичної кризи, що триває з жовтня 2021 року, пояснили у комісії.

Збільшення обсягів макрофінансової допомоги допоможе країні покрити частину додаткових потреб у фінансуванні у 2023 році, підтримати макроекономічну стабільність та забезпечити подальші реформи.

У Держдумі РФ пригрозили Молдові руйнуванням державності у разі вступу до НАТО

 Сьогоднішня пропозиція супроводжуватиме поточну програму Міжнародного валютного фонду.

Два додаткові транші в рамках запропонованого збільшення макрофіну будуть суворо обумовлені прогресом у виконанні програми Міжнародного валютного фонду та виконанням нових політичних умов, які мають бути узгоджені між Молдовою та ЄС і додані до чинного Меморандуму про взаєморозуміння. 

Ці політичні умови будуть спрямовані на усунення деяких фундаментальних недоліків, виявлених в останні роки в молдовській економіці та системі економічного управління, а також в інших ключових сферах, включаючи належне врядування та боротьбу з корупцією, верховенство права та енергетичну безпеку. 

З додаткових 145 млн євро до 45 млн євро буде надано у вигляді грантів, а до 100 млн євро - у вигляді кредитів на сприятливих умовах фінансування.

Ця сума буде виплачена двома додатковими платежами, запланованими на третій і четвертий квартали 2023 року, за умови виконання політичних умов.

Як повідомлялося, Молдова заклала у бюджет на 2023 рік на 68,2% оборонних витрат більше, щоб спрямувати кошти на купівлю системи протиповітряної оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.