Як проходить передвиборча кампанія у Чехії і які ризики ці вибори несуть для України

Аналітика коротко
Вівторок, 24 січня 2023, 18:27

Вже цієї п’ятниці в Чехії відбудеться другий тур президентських виборів і ця європейська країна отримає нового главу держави.

В кінці тижня в Чехії може відбутися реванш проросійських сил на чолі з олігархом Андреєм Бабішем. Він є протеже ще чинного президента Мілоша Земана, який до 24 лютого 2022 року був одним із найбільш проросійських глав держав у ЄС.

Про те, який вплив на Україну матимуть вибори у Чехії і як вони можуть вплинути на зовнішній курс Праги читайте в колонці кандидата політичних наук Максима Андрущенка Олігарх проти генерала: чим важливі для України президентські вибори у Чехії.

До другого туру виборів вийшли генерал Петр Павел, який свого часу очолював військовий комітет НАТО та генеральний штаб Чехії, та олігарх Андрей Бабіш, який був прем’єр-міністром Чехії за президентства Мілоша Земана.

За результатами першого туру Павел випередив Бабіша на 0,39 відсоткових пункти.

Як пише автор колонки, виборці Павела – це переважно мешканці великих чеських міст з Прагою включно, в той час як електорат Бабіша сконцентрований у селах та невеликих містечках.

"Відтак видається, що той з кандидатів, хто зможе краще мобілізувати своїх прихильників у другому турі, й отримає перемогу", – припускає експерт.

Він стверджує, що для України вигіднішою є саме перемога генерала Павела.

Андрущенко констатує, що війна в Україні та взаємини з Росією займають центральне місце в політичних кампаніях обох кандидатів.

Позиція Петра Павела, за словами кандидата політичних наук, доволі послідовна та проста й полягає у повній підтримці України у війні з Росією.

"Його ключове виборче гасло: "Виберемо досвідченого героя-дипломата". Тим самим Павел підкреслює свою миротворчість у кампанії, яку чомусь Бабіш піддає сумніву", – пише експерт.

І якщо генерал підкреслює свої чесноти на білборді, зауважує Максим Андрущенко, то Бабіш радше спрямовує своє гасло проти опонента, не говорячи про себе. 

Автор колонки зазначає, що ключове гасло на останніх білбордах Бабіша – "Не допущу втягнення Чехії у війну. Я дипломат, а не військовий".

"Що Андрей Бабіш пропонує замість "втягнення у війну"? Він виступає за мирний саміт щодо України, який він організує у Празі, якщо його оберуть президентом Чехії.

Не зрозуміло лише, які є підстави вважати, що такий саміт стане успішним", – дивується кандидат політичних наук.

На додачу виборча кампанія Бабіша відбувається в кращих традиціях пропаганди совєтського блоку, яка зображала Захід розпалювачем війни та абсолютним злом, а Совєтський Союз – миротворцем.

Відразу після завершення першого туру автору стало зрозуміло, що у наступні два тижні на країну чекає справжній вал компромату. Так воно і сталося. 

Обидва політичні табори кандидатів звинувачують один одного як мінімум у спадковості совєтській розвідці, пише автор колонки. За його словами, вони тонко натякають, що опонент і досі на службі у російської розвідки.

"І якщо у генерала Павела сьогодні зв’язків з Росією немає, то у Бабіша ситуація кардинально інша.

Гавелівські цінності чи продовження проросійського курсу Земана? Саме цей вибір доведеться робити чехам вже цієї п'ятниці", – зазначає Максим Андрущенко.

Він попереджає, що у разі виграшу проросійського Андрея Бабіша Путін зможе знову повернутися до свого плану формування проросійської вісі "Угорщина – Словаччина – Чехія".

Експерт нагадує, що Віктор Орбан закріпив свій статус прем’єр-міністра після парламентських виборів в Угорщині у 2022 році, у Словаччині незабаром відбудуться дострокові парламентські вибори після розпаду коаліції, на яких намагатимуться взяти реванш проросійські партії.

Щось подібне може відбутися і в Чехії.

Більше – у колонці  Максима Андрущенка Олігарх проти генерала: чим важливі для України президентські вибори у Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.