Український дипломат про зближення Грузії з РФ, загрози для українців та можливу евакуацію

коротко
Середа, 25 січня 2023, 12:00

Пропозиція РФ відновити авіасполучення з Грузією буквально розколола цю країну. Її озвучив голова МЗС РФ Сергєй Лавров як "вдячність" за відмову Тбілісі вводити санкції проти РФ.

А на додачу збільшення кількості росіян вже несе загрозу для тих українців, які знайшли тимчасовий притулок у Грузії.

Про ці ризики та про можливу реакцію Києва ми поговорили з тимчасовим повіреним у справах України в Грузії Андрієм Касьяновим.

Пропонуємо вашій увазі відеозапис нашої розмови. А ключові заяви українського дипломата у – у текстовому матеріалі "Пропозиція РФ, підтримана урядом Грузії, створює реальні загрози для наших громадян".

Коротко, про що говорив Андрій Касьянов:

Грузинська влада пояснює свою готовність до відновлення авіарейсів із РФ піклуванням про добробут та безпеку своїх громадян, які зараз перебувають на російській території.

Втім, ми чудово розуміємо усі вади цього аргументу. Річ у тім, що після оголошення Російською Федерацією рішення про часткову мобілізацію переважна більшість громадян Грузії вже покинула територію РФ.

З цього питання ми вже подали відповідний запит до МЗС Грузії. І очікуємо, що найближчим часом ми проведемо зустріч, на якій зможемо обговорити і пояснити наші аргументи на користь відмови від відновлення авіасполучення, а разом – і на користь приєднання Грузії до санкцій проти РФ, до чого їх закликає не лише Україна, але й країни ЄС та США.

Проте варто нагадати, що питання ризиків, які несе збільшення кількості росіян у Грузії, ми й раніше порушували перед грузинською стороною. Зокрема, ми казали про необхідність запровадження Грузією візового режиму для громадян РФ. І ще тоді ми звертали увагу, що це насамперед питання національної безпеки Грузії.

Також зазначу, що, за нашими спостереженнями, переважна більшість громадян Грузії ставляться до ідеї відновлення авіасполучення з РФ цілком негативно.

Готовність Грузії йти на такі кроки назустріч РФ підриває фундамент нашої двосторонньої співпраці.

У цьому фундаменті – питання деокупації суверенних територій, відновлення територіальної цілісності наших країн, магістральний курс до набуття членства в ЄС і НАТО.

Можна сміливо стверджувати, що можливе відновлення авіасполучення з РФ суперечить цьому курсу.

За фактом ми маємо, що країна, яка продовжує свій послідовний рух в ЄС і НАТО у заявах своїх політиків, почала рухатися в інший бік.

Це очевидне для нас нехтування основними засадами спільної зовнішньої політики та політики безпеки. Це очевидний для нас факт, який порушує третій пакет санкцій Європейського Союзу (йдеться про заборону авіарейсів до Європи для російських авіакомпаній).

Від 24 лютого минулого року на територію Грузії в’їхало понад 1 мільйон 260 тисяч громадян Російської Федерації.

Навіть по економічній статистиці ми бачимо, що менш ніж за рік росіянами у Грузії було створено і зареєстровано понад 10 тисяч суб’єктів господарської діяльності.

Крім того, громадяни Росії масово скуповують нерухомість. 

Це створює реальні загрози для безпеки наших громадян.

Наразі ми можемо фіксувати непоодинокі випадки усних скарг громадян України, які надходять до нас, про погрози з боку росіян.

На тлі значного зростання загрози безпечному перебуванню українців у Грузії, викликаної аномальним притоком росіян, посольство всіляко сприяє поверненню наших громадян в Україну.

Зараз ми обговорюємо можливість організації спеціальних евакуаційних маршрутів саме для тих найбільш вразливих верств населення, які дійсно не мають коштів для повернення.

Але головне – у разі відновлення прямого авіаційного сполучення та зростання реальних ризиків безпеки посольство не виключає можливість звернення до міжнародних організацій із закликом розглянути можливість надання допомоги у масовій евакуації громадян України з території Грузії.

Більше – у матеріалі "Пропозиція РФ, підтримана урядом Грузії, створює реальні загрози для наших громадян".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: