Чехія отримала від ЄС першу компенсацію за військову допомогу Україні

Середа, 25 січня 2023, 17:28

Міністерство оборони Чехії отримало першу компенсацію від Європейського Союзу за поставлене в Україну військове спорядження.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Ceske Noviny.

Європейський Союз перерахував Чехії 6,5 мільйонів євро. Додаткові суми будуть виплачуватися поступово протягом наступних років.

Компенсацію оборонне відомство отримує через Європейський фонд миру (ЄФМ), який слугує для фінансування пріоритетів ЄС у сфері оборони та безпеки.

"Підтримка України є нашим стратегічним інтересом, і ми хочемо продовжувати її у співпраці з нашими союзниками. Я ціную, що навіть Європейський Союз не вагався і одразу після початку російської агресії залучив кошти з Європейського фонду миру для підтримки своїх країн-членів, які допомагають Україні", - заявила міністр оборони Яна Чернохова.

Спочатку ЄФМ був створений для фінансування місій і операцій Європейського Союзу та стабілізації країн-партнерів у сусідніх з Європою країнах. Після російської агресії в Україні ЄС вирішив, що ці гроші також будуть використані для компенсації країнам-членам, які постачають військову техніку в Україну. На ці цілі поступово було виділено 3,1 млрд євро.

Військові матеріали, які Чехія надала Україні до березня минулого року, будуть поступово відшкодовані в рамках першого пакету відшкодувань до 2024 року. Розподіл інших обговорюється на постійній основі, зазначили в міністерстві. Наразі Чехія визнана для відшкодування поставок на суму близько 80 мільйонів євро (1,9 мільярда крон), ці гроші будуть поступово відшкодовані в період з 2023 по 2027 рік. За попередньою інформацією, Чехія надала Україні допомогу на суму близько 4,5 млрд крон. Вона відправила в Україну невстановлену кількість боєприпасів, стрілецької зброї та важкого озброєння, включаючи танки.

Європейський Союз у понеділок схвалив сьомий транш в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який спрямовується на військову допомогу Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.