Угорщина влаштувала чистку верхівки у армії, опозиція звинуватила Орбана

Середа, 25 січня 2023, 20:10

Міністр оборони Угорщини Крістоф Шалай-Бобровницький заявив, що в країні відбувається оновлення найвищого військового керівництва, яке він назвав необхідним для того, щоб відкрити шлях новому поколінню лідерів.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у публікації агентства Bloomberg.

Вибір часу для чистки кадрів, коли в Україні триває війна, викликав критику з боку опозиції, яка вбачає в цьому спробу переформатувати військову верхівку в більш лояльну до прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Уряд Орбана оголосив про 97-відсоткову опозицію угорців до санкцій проти РФ

Шалай-Бобровницький заявив, що метою змін є звільнити місце молодшим військовим з міжнародним досвідом і мовними навичками. За його словами, вони зможуть краще контролювати розширення збройних сил у той час, як Угорщина прискорює свої плани з військової модернізації на тлі війни в Україні.

"Найважливішим завданням є омолодження особового складу", - сказав Шалай-Бобровницький  в інтерв'ю Inforadio, яке транслювалося у вівторок. 

Він відмовився назвати кількість звільнених керівників, додавши, що всі, кого торкнулися скорочення, вже були повідомлені про це, і заміна буде здійснена в наступному місяці.

Минулого тижня Орбан підписав указ, що пом'якшує правила звільнення досвідчених військових. Згідно з новим правилом, ті, хто прослужив щонайменше 25 років і кому виповнилося 45 років, можуть бути звільнені лише з двомісячним терміном попередження.

Від 100 до 200 високопоставлених військових керівників, включно з генералами, можливо, будуть звільнені в ході капітального перегляду кадрів. Це число може продовжувати зростати, повідомив 22 січня незалежний новинний сайт Telex, не вказуючи, звідки він отримав цю інформацію. 

Ті, кого торкнулося звільнення, складають "кістяк" угорської армії, що має військовий досвід НАТО, заявила 19 січня в інтерв'ю телеканалу ATV Агнеса Вадаї, колишня держсекретар Міністерства оборони і член опозиційної партії DK. 

Міністр оборони заявив, що ці кроки не вплинуть на військовий потенціал країни, її членство в НАТО або вірність Альянсу.

Як повідомлялося, Угорщина спробувала заблокувати рішення ЄС про надання Україні сьомого траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, але зрештою відмовилась від свого наміру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.