Невідомі запустили фейк про смерть кандидата у президенти Чехії, який лідирує у першому турі

Четвер, 26 січня 2023, 12:45

У Чехії невідомі особи запустили дезінформацію про те, що один з кандидатів у президенти Чехії, колишній генерал НАТО Петр Павел нібито помер, створивши для цього фейковий сайт і розсилку.

Про це повідомляє IDNES, пише "Європейська правда".

Сайт-підробка майже ідентичний реальному сайту кампанії Петра Павела, на ньому розмістили повідомлення про нібито смерть кандидата.

"Команда висловлює щирі співчуття родині, близьким і колегам генерала Петра Павла, який несподівано помер вранці 26 січня 2023 року", - йдеться у ньому. 

Водночас, сайт розміщений на іншому домені та з інакшою URL-адресою.

"Це дезінформація, звісно ж з генералом усе добре. Ми обдумуємо юридичні кроки і консультуємося, як нам діяти далі", - прокоментувала речниця кандидата Маркета Регакова. 

Сам Петр Павел теж опублікував у своєму Twitter заяву-спростування. 

"Так, я живий. Ніколи б не подумав, що мені доведеться писати про це у соцмережі. Хтось розповсюджує підроблену копію мого сайту від імені моїх речників з повідомленням про нібито мою смерть. Антикампанія пробила нове дно, давайте скажемо їй гучне "ні" на виборчих дільницях. Поширюйте, нехай правда переможе", - відреагував він, додавши, що питанням вже займається поліція. 

Раніше невідомі запустили від імені Петра Павела масову розсилку СМС з нібито його закликами їхати добровольцями воювати за Україну.

Конкурент Павела Андрей Бабіш 24 січня заявив, що припиняє контакти із виборцями в рамках президентської кампанії через погрози вбивством. 

Нагадаємо, другий тур президентських виборів у Чехії відбудеться 27-28 січня, у ньому будуть змагатися генерал Петр Павел, який свого часу очолював військовий комітет НАТО та генеральний штаб Чехії, та олігарх Андрей Бабіш, який був прем’єр-міністром Чехії за президентства Мілоша Земана.

Про те, який вплив на Україну матимуть вибори у Чехії і як вони можуть вплинути на зовнішній курс Праги читайте в колонці кандидата політичних наук Максима Андрущенка Олігарх проти генерала: чим важливі для України президентські вибори у Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.