У Фінляндії призупинили розгляд клопотань про притулок росіян, які втекли від мобілізації

П'ятниця, 27 січня 2023, 13:38

Імміграційна служба Фінляндії (Migri) призупинила деякі рішення щодо росіян, які подали прохання про надання притулку.

Про це розповів Юха Сіміля, регіональний менеджер підрозділу з питань надання притулку відомства, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Helsingin Sanomat.

"Ми ще не змогли прийняти рішення щодо груп заявників, яких може торкнутися цей крок і його наслідки", - сказав Сіміля.

Причина - необхідність оновлення інформації про країну.

Геопросторова інформація означає інформацію про стан держави, наприклад, інформацію про політичні або соціальні умови, ситуацію з правами людини і безпекою, законодавство, географічну інформацію, а також питання, пов'язані з повсякденним життям, наприклад, доступність охорони здоров'я.

Війна в Україні, розпочата Росією, і рух, що з нею пов'язаний, суттєво змінили знання про країну в Росії.

"Коли ми говоримо про будь-яку країну і початок війни, будь то Росія, Афганістан чи Ірак, важливо мати якомога більше актуальної інформації про країну, щоб приймати рішення. Необхідно з'ясувати, кого зачіпає кампанія, що означає йти на фронт і які наслідки матиме відмова від військової служби. Чи призведе це до покарань, ув'язнення чи чогось іншого" – пояснив Сіміля.

Оновлення було розпочато ще восени. Однак збір інформації виявився непростим.

Рішення призупинені ще й тому, що Імміграційна служба хоче забезпечити, відповідно до закону, щоб ніхто не був повернутий туди, де їм загрожує смертна кара, тортури, переслідування або інше нелюдське чи таке, що принижує гідність, поводження.

Росія оголосила про часткову мобілізацію у вересні минулого року.

У вересні президент Саулі Нііністьо заявив, що Фінляндії слід подумати про те, як реагувати на росіян призовного віку, які все частіше можуть просити притулку в країні.

"Ми повинні запитати, чи є підставою для отримання притулку ухилення від призову в країні, яка діє ганебно", - сказав Нііністьо.

За словами Сіміля, війна в Україні вплинула не тільки на кількість поданих росіянами заяв про надання притулку, а й на критерії подачі.

Помітне зростання кількості заяв було зафіксовано у вересні-жовтні минулого року. У багатьох випадках як причину подання заявки вказували розпочату в Росії мобілізацію.

У Міграційній службі розраховують завершити процес оновлення даних по Росії протягом кількох тижнів. Після цього ухвалення рішень за заявками росіян може бути відновлено.

Як повідомлялося, росіяни, які втекли до Нідерландів, побоюючись мобілізації до армії в Росії, більше не матимуть права автоматично залишатися в країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.