Туреччина викликала посла Данії: вимагає заборонити провокативну акцію у Копенгагені

П'ятниця, 27 січня 2023, 14:23

Туреччина викликала до МЗС посла Данії у зв’язку з тим, що влада не заборонила проводити у Копенгагені провокативну акцію, на якій планують спалити Коран. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це дізналося агентство Reuters, згодом данське DR отримало підтвердження в МЗС Данії. 

Причиною стала запланована у Копенгагені біля турецького посольства акція скандального дансько-шведського активіста Расмуса Палудана, на якій він планує спалити Коран. У коментарі шведським ЗМІ Палудан заявив, що збирається "щоп’ятниці" палити Коран перед посольством Туреччини, доки вона не припинить блокувати вступ Швеції до НАТО.

Анкара називає це провокацією проти мусульман та "злочином ненависті". 

"У Данії з Туреччиною гарні відносини, і цей випадок не має це змінити. Наше завдання - говорити з Туреччиною і пояснювати, що у нас відкрита демократія, що є відмінності між Данією як державою та данським народом загалом і окремими людьми, погляди яких можуть бути абсолютно різними", - прокоментував міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен. 

Минулими вихідними аналогічну акцію Палудан здійснив під посольством Туреччини у Стокгольмі, через що Анкара викликала посла Швеції. Цей інцидент, на додачу до попередніх антитурецьких акцій, додатково ускладнив відносини між Швецією і Туреччиною та загрожує ще більш відкласти ратифікацію вступу Швеції і Фінляндії у НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: