Вступ до ЄС підтримують 43% сербів, проти 32% – опитування

П'ятниця, 27 січня 2023, 17:41

У разі, якби в Сербії було проведено референдум про вступ до Європейського Союзу, позитивно на це питання відповіли б 43% жителів країни, 32% виступили б проти, 12% – не визначились із відповіддю, решта 13% не голосували б.

Про це свідчать результати опитування "Європейські настрої громадян Сербії" на замовлення сербського міністерства з питань європейської інтеграції, які цитує "Європейська правда".

Серед сербів також переважає підтримка реформ, необхідних для вступу країни в ЄС: 65% опитаних вважають, що їх потрібно впроваджувати не лише для членства, а й "задля добробуту громадян" і покращення країни.

Крім того, 28% громадян Сербії правильно визначають ЄС як найбільшого донора країни (передала грантів на 5,3 мільярда євро протягом 2000-2020 років), ще 33% – знають про фінансовані Євросоюзом проєкти, що втілюються в країні.

По 38% респондентів відповіли, що держава й громадяни отримають вигоду або велику вигоду зі членства в Європейському Союзі – насамперед у сферах великого бізнесу, промисловості, малого й середнього бізнесу та соціального захисту.

Вучич заявив, що Сербія втратила "запал" щодо членства в ЄС

Серед можливостей, які відкриває членство в ЄС, серби найчастіше називали подорожі в межах блоку (15%), більше можливостей працевлаштування (14%), краще майбутнє для молоді (13%), водночас 13% опитаних побоюються, що це призведе до втрати культурної ідентичності.

Опитування відбулось у середині грудня й охопило 1050 громадян Сербії (не враховуючи частково визнане Косово) віком від 18 років.

У 2009 році Сербія подала офіційну заявку на членство в ЄС, та переговори про її вступ досі тривають. Однією з перешкод на цьому шляху є близькість Белграда й Москви – від енергетичної до політичної (зокрема в питанні невизнання Косова).

У Європейському Союзі наголошують, що потенційні члени повинні дотримуватися його зовнішньої політики та санкцій. Натомість Сербія не раз відмовлялась приєднуватись до санкцій ЄС проти Росії через вторгнення в Україну.

Але нещодавно міністр закордонних справ Сербії Івиця Дачич натякнув, що Белград, який досі утримувався від приєднання до західних санкцій проти Росії, може змінити курс. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: