У Єврокомісії пропонують створити "Радіо Вільна Росія" для підтримки російських журналістів

П'ятниця, 27 січня 2023, 19:57

Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова запропонувала створити проєкт "Радіо Вільна Росія" з підтримки російських журналістів у Європейському Союзі для "підтримки демократичних ідеалів у Росії".

Про це, як повідомляє "Європейська правда", вона сказала під час виступу в міністерстві закордонних справ Естонії в п’ятницю.

За словами Юрової, Європейський Союз не "відмовлятися від усіх росіян", тому що вони начебто підтримують Кремль, провівши паралелі з добою "холодної війни", коли подібне говорили про країни Центральної та Східної Європи.

"Я переконана, що на нас лежить моральний обов'язок підтримувати демократичні ідеали в Росії. Не зброєю, а словом. Ми повинні підтримувати тих, хто хоче боротися проти течії і вважає, що російський народ повинен мати вибір. Ось чому я хочу запустити проект "Радіо Вільна Росія", – зазначила єврокомісарка.

Вона пояснила, що йдеться не про створення нового ЗМІ, а підтримку "тих, хто вже багато робить, допомогти їм зекономити на масштабах і заповнити прогалини, щоб вони могли виробляти більше контенту і поширювати його ширше без будь-якого редакційного втручання".

"Дождь" отримав ліцензію на мовлення в Нідерландах

"Зараз у нас є унікальна можливість, тому що багато незалежних російських журналістів були вислані з країни", – зазначила вона, навівши приклад "Нової газети", що видається в Ризі.

Ідея Юрової перегукується з "Радіо Вільна Європа", яке було створене США у 1948 році для трансляції непідцензурних новин місцевими мовами на країни, що потрапили під вплив СРСР.

Після повномасштабного вторгнення в Україну Росія ухвалила низку законів, спрямованих на придушення свободи слова, зокрема запровадила 15-річне ув'язнення за поширення "фейкової" інформації про війну.

Крім того, незалежні від влади російські ЗМІ були оголошені "іноземними агентами" й "екстремістськими організаціями", що змусило їх обмежити або припинити діяльність на території Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.