Суддя ЄСПЛ: спецтрибунал повинен мати право переслідувати Путіна, інакше в ньому нема сенсу

Вівторок, 31 січня 2023, 18:05

Суддя Європейського суду з прав людини від України Микола Гнатовський вважає, що світ має створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії РФ проти України, оскільки саме з злочину агресії витікають інші злочини.

Про це він сказав в інтерв’ю "Європейській правді".

На думку Гнатовського, головну роль у запиті України і українського суспільства на правосуддя має виконати судова система України.

"Однак національні суди не спрацьовують у питанні відповідальності за найтяжчі міжнародні злочини. У таких випадках потрібне міжнародне кримінальне правосуддя, яке має доповнювати національну систему. Насамперед йдеться про Міжнародний кримінальний суд, який у Гаазі" - зазначив він.

Суддя однак нагадав, що у Міжнародного кримінального суду немає юрисдикції щодо розслідування злочину агресії Росії проти України.

"А я абсолютно переконаний, що злочин агресії тут основний. Тому що з нього все почалося. Злочин агресії порушує фундамент міжнародного права. Саме агресія РФ призвела до всіх подальших порушень. Воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноцидальних проявів не було би без агресії" - пояснив Гнатовський.

"Тому світ має створити також спеціальний трибунал щодо злочину агресії РФ проти України. Цей суд обов’язково повинен відбутися. Причому цей трибунал повинен мати право переслідувати осіб з найвищого керівництва держави-агресора, включаючи трійку, яка має імунітет у звичайних судах – це глава держави, глава уряду та міністр закордонних справ. Без права переслідування цих осіб я не бачу особливого сенсу у створенні такого трибуналу"  - вважає він.

Як повідомлялося, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

Читайте детальніше про це у статті На крок ближче до Гааги: як Рада Європи готує трибунал для Путіна та Лукашенка

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: