Польща хоче заручитися підтримкою США у справі репарацій від Німеччини

Середа, 4 січня 2023, 14:33

Заступник глави МЗС Польщі Аркадіуш Мулярчик планує візит до США, щоб заручитися підтримкою Вашингтона у справі воєнних репарацій від Німеччини.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє PAP.

Мулярчик, відповідаючи на запитання про реакцію німецького дипломатичного відомства на ноту МЗС Польщі, зазначив, що її негативний підтекст означає необхідність зміни стратегії переговорів з німецьким урядом - "бо тут стіна" - до спілкування з німецькою громадськістю.

Він також анонсував візит до США та зустрічі з сенаторами і конгресменами щодо питання репарацій з Німеччини.

"Я готуюся до візиту в США. Я маю намір зустрітися в Конгресі США з конгресменами, а також сенаторами. Ми хотіли б, щоб цей візит відбувся наприкінці січня або на початку лютого. Наш посол Марек Магеровський сьогодні готує список зустрічей". - заявив заступник глави МЗС.

Мулярчик наголосив, що польські зусилля знайдуть підтримку серед "конгресменів, сенаторів, політиків, американської громадськості та польської громади у США". "Я вважаю, що сьогодні абсолютно підтримка Америки є дуже важливою, вирішальною". - заявив він. Він заявив, що Державний департамент США "очевидно знає про це питання", оскільки був поінформований про це через посольство.

"Сьогодні я бачу велику роль Америки, її Конгресу та Сенату. Америку як країну, роль якої полягає і повинна полягати у підтримці норм міжнародного права, верховенства права і певного роду міжнародного правосуддя". - зазначив він.

3 січня міністерство закордонних справ Польщі у вівторок заявило, що німецьке зовнішньополітичне відомство офіційно відхилило вимогу Варшави про виплату репарацій за збитки, завдані під час Другої світової війни.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Марцин Пшидач заявив, що історія з воєнними репараціями Німеччини ще не є повністю закритою попри офіційну відмову Берліна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.