Ірландія оштрафувала Meta на 390 млн євро за порушення конфіденційності даних

Середа, 4 січня 2023, 18:09

Комісія із захисту даних Ірландії в середу наклала на компанію Meta, яка, серед іншого, володіє соцмережами Facebook та Instagram, штрафи в розмірі 390 мільйонів євро через порушення конфіденційності даних.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", ірландський регулятор оголосив у середу.

Йдеться про два штрафи в розмірі 210 мільйонів євро через порушення Загального регламенту про захист даних ЄС (GDPR) щодо користувача Facebook з Австрії, та 180 мільйонів євро через порушення, на яке скаржився користувач Instagram із Бельгії.

Обидві скарги були подані 25 травня 2018 року – в день, коли GDPR набув чинності. Оскільки європейська штаб-квартира Meta розташована в Дубліні, скарги на її сервіси розглядає саме ірландський регулятор.

Суть скарг полягала в тому, що після набуття чинності регламентом про захист даних ЄС Meta фактично змушувала користувачів погоджуватись із переданням своїх персональних даних із рекламною метою, аби ті могли продовжувати користуватись її сервісами.

Єврокомісія висунула антимонопольні звинувачення компанії Meta

Спочатку Комісія із захисту даних Ірландії стала на бік Meta, але змінила позицію після того, як проєкт рішення було скеровано на розгляд ради регуляторів ЄС у сфері захисту даних, багато із яких висловили заперечення.

У своєму остаточному рішенні ірландський наглядовий орган постановив, що Meta "не має права покладатися на "договірну" правову основу для публікації реклами на основі поведінки користувачів у Facebook та Instagram".

Meta своєю чергою вже пообіцяла оскаржити рішення та накладені штрафи.

Нагадаємо, що лише в листопаді 2022 року ірландська Комісія із захисту даних оголосила про накладення штрафу в розмірі 265 мільйонів євро та інших коригувальних заходів на компанію Meta за нездатність належним чином захистити свої дані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.