"Соромно, що це триває так довго": Байден про зрив обрання спікера Палати представників США

Середа, 4 січня 2023, 18:50

Президент США Джо Байден вважає, що нездатність республіканців у Палаті представників США обрати кандидата на посаду спікера, що блокує її законодавчу роботу, "має не надто гарний вигляд" для країни.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ABC News, про це Байден заявив у середу журналістам перед Білим домом.

"Я сподіваюся, що вони (республіканці) візьмуть себе в руки", – сказав президент США, додавши, що "решта світу дивиться" на ситуацію в Палати представників США.

На питання, як Байден ставиться до затягування голосування щодо спікера нижньої палати Конгресу, він відповів: "Це не моя проблема. Я лиш вважаю, що справді соромно, що це триває так довго".

Американський президент відмовився сказати, чи має він якогось кандидата на посаду спікера, додавши, що "поняття не має", хто буде обраний.\

Палата представників США вперше за 100 років не обрала спікера з першої спроби

Як повідомлялось, у вівторок лідеру Республіканської партії в Палаті представників Кевіну Маккарті не вдалося заручитися достатньою підтримкою, щоб отримати пост спікера за підсумком трьох турів голосування. Таке сталося вперше з 1923 року.

Щоб бути обраним спікером, кандидату необхідно набрати більшість, що становить 218 голосів. Республіканці Палати представників мають 222 місця в новому Конгресі, але у третьому турі за Маккарті проголосували тільки 202 конгресмени.

Маккарті зіткнувся з невеликою, але рішучою групою жорстких консерваторів, які мають намір позбавити його голосів, щоб отримати вплив на посаду. Невелика частина правого флангу партії тепер відкрито наполягає на тому, щоб на посаду був обраний консервативний представник Джим Джордан.

Важливо, що члени нового складу Палати представників не можуть бути приведені до присяги, поки не оберуть спікера.

Спікер Палати представників – третя за ієрархією у вертикалі влади США посада. Крім того, він відіграє важливу роль у формуванні порядку денного палати, зокрема затверджує фінансову допомогу, що важливо й для України.

Більше читайте тут: Помста Трампа: навіщо нова більшість у Конгресі США заблокувала вибори спікера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: