Палата представників США вперше за 100 років не обрала спікера з першої спроби

Вівторок, 3 січня 2023, 21:24

Лідер республіканської більшості в Палаті представників США Кевін Маккарті не зміг заручитись достатньою кількістю голосів для того, щоб його обрали спікером, що стало першим із 1923 року випадком, коли на одну з найвищих посад в американській владній ієрархії кандидата не було призначено з першої спроби.

Про це повідомляє "Європейська правда".

57-річний республіканець, який обирався до Конгресу з 2007 року, зміг отримати лише 203 голоси з необхідних мінімум 218 – простої більшості Палати представників, які беруть участь у голосуванні (дев’ять із 435 утримались).

Кандидат від демократів Хакім Джеффріс (більше про нього читайте в цьому матеріалі), який заступив на посаді лідера демократів у Палаті представників Ненсі Пелосі, отримав 212 голосів. Та Демократична партія не має більшості в нижній палаті Конгресу, тож кандидатура Джеффріса має передусім символічну роль.

Трамп не виграв, Байден не програв: що показали проміжні вибори у США

Голоси в Маккарті забрав інший кандидат Енді Біггс, який представляє крайнє праве, трампістське крило Республіканської партії в Конгресі – за нього проголосували 10 представників, ще дев’ять із них не дали голосу жодному кандидату.

Ще в грудні, коли стало зрозуміло, що Республіканська партія матиме незначну перевагу в Палаті представників США (222 проти 213 в демократів), праві республіканці-трампісти, репрезентовані насамперед неформальним угрупованням "Кокус свободи", почали тиснути на Маккарті з тим, щоб він пішов на численні процедурні поступки.

Хоча "Кокус свободи" й не є численною групою (нараховує трохи більш як 40 республіканців у нижній палаті Конгресу), за умови невеликої переваги партії Маккарті був змушений домовлятись із ними з тим, щоб заручитись достатньою підтримкою під час голосування за його кандидатуру.

Зрештою він погодився на низку вимог – зокрема право ставити на голосування питання про зняття спікера з посади, якщо мінімум п’ятеро членів Палати представників висловлять незадоволення його роботою (що фактично узалежнить посаду Маккарті від трампістів), а також призначення трампістів на деякі ключові посади в комітетах Палати. Але й цього, як виявилось, було недостатньо, аби Маккарті заручився достатньою кількістю голосів.

Пропозиція трампістів про аудит допомоги Україні провалилася в комітеті Палати представників США

Наразі Палата представників формально перебуває без спікера. Подальший розвиток подій залежатиме насамперед від того, коли саме буде порушене питання про повторне голосування.

Спікер Палати представників – третя за ієрархією у вертикалі влади США посада, крім того, він відіграє важливу роль у формуванні порядку денного палати, зокрема затверджує фінансову допомогу, що важливо й для України.

Кевін Маккарті раніше стверджував, що виступає за продовження підтримки України у її повномасштабній війні з Росією, але не погоджується виписувати, за його словами, "безлімітний чек". Республіканці також раніше виступали за встановлення механізмів більш пильного нагляду за допомогою Києву – це не означає її зменшення, та процедурно може її уповільнити.

Читайте також: 8 висновків про те, що зміниться для України через результати виборів до Конгресу США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: