У Ватикані почалась церемонія поховання Папи Римського Бенедикта

фото
Четвер, 5 січня 2023, 10:36

На площі Святого Петра у Римі розпочалися урочистості з нагоди поховання колишнього Папи Римського Бенедикта XVI.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Під звуки дзвонів 12 людей винесли дерев'яну труну Папи Бенедикта з базиліки Святого Петра і поставили її перед тисячами віруючих, які зібралися на площі перед його похороном.

На величезній брукованій еспланаді, яка була оповита туманом, пролунали оплески на знак поваги до Бенедикта, героя для римо-католицьких консерваторів, який шокував світ, пішовши у відставку майже десять років тому.

Натовпи людей почали прибувати до Ватикану ще о 4 ранку, за п'ять з половиною годин до похорону, який проведе його наступник, Папа Франциск.

 
фото Ansa

Для забезпечення безпеки заходу було залучено понад 1000 італійських силовиків, а повітряний простір навколо крихітного Святого Престолу закритий на цілий день. Італія наказала приспустити прапори по всій країні.

Серед присутніх на похороні - німці в традиційному баварському вбранні, які несли прапори та штандарти тієї області Німеччини, де народився Бенедикт.

Бенедикт, всесвітньо відомий богослов, помер на 95-му році життя в суботу в монастирі в садах Ватикану, куди він переїхав після того, як став першим понтифіком за 600 років, який пішов у відставку, відкривши шлях до обрання Папи Франциска, котрий виявився більш реформаторським, практичним лідером.

 

Прощання завершилося у середу ввечері, і тіло було покладене у звичайну труну з кипарисового дерева, підготовлену до похорону. У труну також поклали односторінковий звіт про папство Бенедикта, а також інші предмети, в тому числі ватиканські монети, викарбувані під час його правління.

Після похоронної церемонії труну занесуть назад до базиліки і окують цинком, а потім запечатають у другу дерев'яну домовину.

Оскільки Бенедикт вже не був главою держави, коли помер, лише дві країни, Італія і його рідна Німеччина, направили в четвер офіційні делегації.

Інші лідери, в тому числі король і королева Бельгії та близько 13 глав держав і урядів, будуть присутні як приватні особи. Більшість країн були представлені своїми послами при Святому Престолі.

За останні три дні майже 200 тисяч людей пройшли повз тіло Бенедикта, одягнене в митру і червоні шати, з руками, оповитими вервицею, яке було покладено на труну в базиліці Святого Петра без жодних папських регалій.

За його бажанням, Бенедикт буде похований у підземних гротах Ватикану в ніші, де були поховані спочатку Папа Іван XXIII, а потім Іван Павло ІІ перед тим, як їхні останки були перенесені на більш почесні місця в базиліці вище.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.