Молдова готується протестувати систему онлайн-голосування на виборах восени

Четвер, 5 січня 2023, 16:20

У Молдові готуються протестувати систему голосування через інтернет на місцевих виборах, які відбудуться восени цього року. 

Про це заявила 5 січня голова ЦВК Анжела Караман, пише "Європейська правда" з посиланням на видання NewsMaker.

Караман зазначила: незважаючи на те, що система електронного голосування не увійшла до нового Кодексу про вибори, ЦВК не відмовилася від її впровадження.

У Молдові повідомили про хвилю фішингових атак на держустанови

"Ми не відмовилися від впровадження цього інструменту. ЦВК затвердила концепцію голосування по інтернету. Ми розробили план дій, і зараз розробляємо технічне завдання, як це має бути. Ми розробимо програмне забезпечення, потім протестуємо систему, аудит і потім будуть випробування. Після цього ми вирішимо, чи потрібно впроваджувати таку систему, чи ні", - сказала Караман у подкасті "În esență..." на Europa Liberă.

Вона зазначила, що в кращому разі систему протестують уже на місцевих виборах, які відбудуться восени цього року.

Очікується, що електронне голосування стане альтернативою до звичайного на виборчих дільницях, та не замінить його повністю. Кожен виборець сам обиратиме, як йому голосувати.

Санду: Молдова повинна вступити в ЄС до кінця десятиліття

Віцепрем'єр із питань цифровізації Юрій Цуркану вважає, що Молдова готова до електронного голосування, і воно потрібне, оскільки багато молдовських громадян перебувають за кордоном. 

Водночас, за його словами, у системі є певні ризики, які треба передбачити, оскільки система електронного голосування "e-Votare" вимагає узгодження дій багатьох держструктур на технологічному, організаційному та правовому рівнях.

Опозиція електронне голосування розкритикувала. За словами депутата-соціаліста, віцеспікера парламенту Влада Батринчі у країнах, у яких запустили онлайн-голосування, це спричинило багато проблем через високий ризик кібератак.

Варто підкреслити, що через велику кількість громадян Молдови, які живуть за кордоном, під час виборів на закордонних дільницях традиційно виникають величезні черги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.