Колишній глава МЗС Кіпру лідирує серед претендентів на посаду президента

Четвер, 5 січня 2023, 17:54

Чотирнадцять кандидатів офіційно приєдналися до перегонів за посаду наступного президента Кіпру на виборах наступного місяця, які відбудуться на тлі десятиліть розколу острова, нелегальної міграції та корупційних скандалів.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Кіпр має президентську форму правління і глава держави має широкі виконавчі повноваження. На самітах ЄС Кіпр представляє його президент.

Опитування громадської думки показують, що колишній міністр закордонних справ Нікос Христодулідіс впевнено лідирує у боротьбі за посаду президента, яку залишає нинішній президент Нікос Анастасіадіс.

Якщо не буде великих несподіванок, Христодулідіс не подолає 50% бар'єр у першому турі 5 лютого, що призведе до другого туру, який відбудеться 12 лютого.

"Моя кандидатура прагне об'єднати кіпрський народ, а не розділити його", - сказав 49-річний Христодулідіс журналістам після свого висунення, пообіцявши сформувати широку адміністрацію в разі обрання.

Христодулідіс добре відомий брюссельському прескорпусу з часів, коли він був речником кіпрського президентства у другій половині 2012 року.

Нагадаємо, з 1 грудня 2022 року Кіпр почав стягувати плату за туристичні візи з громадян Росії.

Рішення було ухвалене після того, як на початку вересня ЄС призупинив дію спрощеного візового режиму з Росією. На його основі Єврокомісія запропонувала країнам-членам ЄС запровадити більш жорсткий підхід до видачі шенгенських віз росіянам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: