У Фінляндії за три місяці до виборів зростає рейтинг правих сил

П'ятниця, 6 січня 2023, 16:08

Націоналістична і популістська партія "Істинні фіни" набрала майже 20% підтримки в передвиборчих опитуваннях, що робить її другою за популярністю партією в рейтингу.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Згідно з новим опитуванням, опублікованим Фінською телерадіомовною компанією, "Істинні фіни" мають 19,3% підтримки і вийшла на друге місце в рейтингу, обійшовши соціал-демократів, які зібрали 18,8% підтримки.

Ліберально-консервативна Національна коаліційна партія (NCP) залишилася на першому місці з 23%.

Партія "Істинні фіни" зуміла перетворити поточні проблеми, такі як ціни на електроенергію, інфляція та зростання молодіжного та бандитського насильства, на збільшення підтримки, подвоївши свою популярність з виборів 2019 року.

На думку аналітиків, останні результати опитування є важливими, оскільки нова підтримка, схоже, надходить переважно від жінок і тих, хто раніше не голосував.

На тлі нового опитування аналітики прогнозують виняткові труднощі у формуванні наступного уряду. Один з коментаторів навіть назвав майбутні переговори "пекельними".

Якщо нинішня ситуація збережеться, то ймовірність формування правого уряду зростає. Не виключена можливість того, що у Фінляндії буде друга жінка-прем'єр-міністр поспіль - голова "Істинних фінів" Ріікка Пурра.

Одним з варіантів, хоча і малоймовірним, може також бути уряд меншості, досвід якого в інших північних країнах є більш значним, ніж у Фінляндії. З історичних причин у політиці Фінляндії перевага надається створенню більшості та досягненню консенсусу.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто став фаворитом серед потенційних кандидатів на президентську посаду.

Перший тур президентських виборів у Фінляндії відбудеться 28 січня 2024 року. Наразі жоден кандидат не заявив про рішення брати в них участь.

Читайте інтерв'ю ЄвроПравди з Пеккою Хаавісто: "Ми говоримо про ядерну зброю, а лінія фронту нагадує Першу світову війну".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: