Байден привітав призначення республіканця Маккарті спікером Палати представників США

Субота, 7 січня 2023, 12:02

Президент США Джо Байден у своїй заяві привітав призначення лідера республіканців у Палаті представників США Кевіна Маккарті спікером нижньої палати Конгресу й висловив сподівання на спільну роботу.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Ми з Джилл вітаємо Кевіна Маккарті з обранням на посаду спікера Палати представників. Американський народ очікує, що його лідери будуть керувати державою так, щоб ставити його потреби понад усе, і це те, що ми повинні робити зараз", – йдеться в заяві Байдена.

Президент США нагадав, що й раніше підкреслював готовність працювати з Республіканською партією, і додав, що таке ж очікування мають і американські виборці.

"Тепер, коли керівництво Палати представників було призначене, настав час розпочати цей процес", – підкреслив він.

Зеленський розраховує на підтримку України новим спікером Палати представників США

Як повідомлялось, республіканська більшість у нижній палаті Конгресу в ніч проти суботи дійшла згоди щодо призначення спікером Маккарті, затвердивши його кандидатуру на п’ятнадцятому голосуванні, що розтяглись на чотири дні.

Спікер Палати представників – третя за ієрархією у вертикалі влади США посада, крім того, він відіграє важливу роль у формуванні порядку денного палати, зокрема затверджує фінансову допомогу, що важливо й для України.

До призначення спікера палата не могла привести до присяги законодавців і почати процес розгляду й ухвалення законів. Востаннє не з першої спроби спікер Палати представників США був обраний у 1923 році, а рекордна тривалість цього процесу сягнула два місяці ще в 1855 році.

Докладніше про проблеми довкола обрання спікера Палати представників – у статті: Помста Трампа: навіщо нова більшість у Конгресі США заблокувала вибори спікера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.