У Парижі – багатотисячний мітинг у пам’ять про загиблих у 2013 році курдських активісток

фото
Субота, 7 січня 2023, 15:57

У центрі Парижа в суботу тисячі людей взяли участь в акції, присвяченій пам’яті курдських активісток, які загинули в результаті потрійного вбивства у столиці Франції у 2013 році.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

За даними організаторів щорічної акції, в ній узяли участь понад 25 тисяч людей із усієї Європи. Вони несли плакати з фотографіями жертв і гаслами на кшталт "Турецький уряд убив ще трьох курдів".

Демонстранти пройшлись від вокзалу на півночі Парижа до площі Республіки – популярного місця проведення масових акцій.

 
Фото: AFP

У січні 2013 року в Парижі пострілами в голову було вбито трьох курдських активісток – 54-річну Сакіне Джанкиз, яка є засновницею Робітничої партії Курдистану (РКК), 28-річну Фідан Доган і 24-річну Лейлу Сайлемез.

Потрійне вбивство було класифіковане як теракт. Підозрюваний – працівник аеропорту Шарля де Голля турецького походження – мав постати перед судом, але у грудні 2016 року, незадовго до початку судового процесу, помер від пухлини мозку.

У травні 2019 року антитерористичний суд Франції відновив розслідування справи. Але родичі й близькі загиблих стверджують, що французька сторона відмовляється розсекретити документи, що перешкоджає розслідуванню.

У Парижі – чергові сутички між поліцією та курдами після смертельної стрілянини

Курдські активісти у Франції, де проживає друга за чисельністю курдська громада в Європейському Союзі після Німеччини, стверджують, що вбивства були замовлені турецькими спецслужбами, які вважають PKK терористичною організацією.

Марш у пам’ять про загиблих курдських активісток відбувся через два тижні після іншого потрійного вбивства в Курдському культурному центрі в Парижі, яке сталось 23 грудня.

Французькі правоохоронці затримали підозрюваного – колишнього працівника залізниці, який зізнався, що хотів "убивати мігрантів", але наразі виключають терористичний мотив чи зв’язок убивств із Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.