У Нідерландах попри заборону влади десятки людей шукають скарб, нібито закопаний нацистами

фото
Субота, 7 січня 2023, 20:10

У селі Оммерен, що в провінції Гелдерланд на сході Нідерландів, уже понад тиждень триває пошук чотирьох скринь із коштовностями, які нібито були заховані солдатами нацистської Німеччини у 1945 році – попри те, що місцева влада заборонила пошуки скарбів, а історики сумніваються, що вони існують насправді.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NOS.

Минулого тижня Національний архів Нідерландів опублікував у вільному доступі понад 1300 документів часів Другої світової війни, серед яких опинилась і карта нібито закопаних у районі Оммерена скарбів.

Свідчення про скарби дійшло до наших днів завдяки солдату Вермахту на ім’я Гельмут С. (його повне ім’я не розкривається, оскільки чоловік 1925 року народження і ще може бути живий). Він заявляв, що разом із трьома солдатіами у серпні 1944 року вкрав коштовності, які знайшли після бомбардування міста Арнем, а коли німецькі війська відступали, вони ці коштовності заховали.

У Швеції випадково знайшли унікальний скарб бронзової доби

Про існування скарбів ми могли б ніколи й не довідатись – двоє німецьких солдатів загинули на війні, а третій зник безвісти. Але Гельмут С., коли опинився в Берліні, хизувався своїм учинком і так потрапив у поле зору Адміністративного інституту Нідерландів – тимчасового органу, який опікувався майновими питаннями після деокупації країни.

Гельмут С. розповів, що закопав із товаришами чотири ящики з-під боєприпасів з монетами, годинниками, ювелірними виробами, діамантами та іншими дорогоцінними каменями, що приблизно дорівнює 18 мільйонам євро на сьогоднішній день. Дорогоцінний вантаж начебто був закопаний у корінні тополі на глибині 70-80 сантиметрів неподалік від села Оммерен.

Знайшлася навіть начебто карта захованого скарбу, створена, ймовірно, кимось із солдатів, де хрестиком позначене ймовірне місце сховку.

 
Фото: Національний архів Нідерландів

Після того як карта була опублікована онлайн, до Оммерена почали з’їжджатись охочі знайти коштовності – їх виявилось настільки багато, що місцевій владі довелось заборонити таку діяльність. Крім того, там наголошують, що люди можуть ненароком натрапити на вибухонебезпечні предмети, як-то боєприпаси часів Другої світової.

Попри заборону, люди продовжують шукати скарб із металошукачами й лопатами. Поліція, присутня на місці, в неділю робила лише попередження.

 
Фото: Omroep Gelderland

Історики сумніваються, що нацистський скарб справді можна буде знайти. По-перше, свідчення Гельмута С. містять історичні неточності (приміром, у серпні 1944-го Арден насправді не бомбардували); по-друге, район Оммерена в 1945 році зазнав серйозних руйнувань і, ймовірно, скарб могли відкопати вже тоді.

Зрештою, серед опублікованих Національним архівом Нідерландів документів є звіт сім сантиметрів завтовшки, де описуються невдалі спроби органів влади знайти закопані нацистськими солдатами коштовності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.