ЄС домовився про посилення спільної політики надання притулку та міграції

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:17

Глави держав та урядів ЄС домовилися про посилення спільної політики у сфері притулку та міграції.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel.

Лідери на саміті ЄС у Брюсселі домовилися запобігати нелегальному в'їзду з самого початку або зробити його менш привабливим. Це має відбутися, наприклад, шляхом посилення захисту кордонів, прискорення депортації та посилення боротьби з контрабандистами.

"Ми будемо діяти, щоб зміцнити наші зовнішні кордони і запобігти нелегальній міграції", - заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Контроль на зовнішніх кордонах, а також співпраця з країнами походження і транзиту є необхідними, вважають у ЄС. ЄС має велику потребу у кваліфікованих працівниках, тому легальна міграція також необхідна.

За словами фон дер Ляєн, на першому етапі буде реалізовано два пілотних проєкти. Один з них полягає в тому, щоб убезпечити кордон між країнами ЄС Болгарією і Туреччиною за допомогою транспортних засобів, камер, доріг і сторожових веж. Це має бути профінансовано з фондів ЄС, болгарського бюджету та внесків країн-членів ЄС. За словами фон дер Ляєн, другий проєкт стосуватиметься реєстрації мігрантів, швидкої процедури надання притулку та повернення на зовнішньому кордоні.

Перед самітом головним політичним питанням було те, чи повинні паркани вздовж зовнішніх кордонів у майбутньому також фінансуватися з бюджету ЄС. Такі країни, як Австрія та Греція, наполегливо вимагають цього, але Єврокомісія, Німеччина та Люксембург виступають проти. "Було б соромно, якби в Європі побудували стіну з європейськими зірками на ній", - заявив прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттель в кулуарах саміту. У підсумковій декларації не згадується про фінансування ЄС будівництва парканів. У ній лише йдеться про те, що кошти ЄС мають бути мобілізовані, серед іншого, на "інфраструктуру" на кордонах.

З іншого боку, країни ЄС погоджуються, що слід посилити тиск на країни, які не співпрацюють у прийнятті назад шукачів притулку, яким було відмовлено у наданні притулку. Це має призвести до того, що більше людей без права на перебування покинуть ЄС, тим самим розвантаживши іноді перевантажені системи надання притулку. Крім того, країни-члени хочуть визнавати рішення про повернення один одного в майбутньому. Це також має прискорити депортації.

Країни ЄС хочуть чинити тиск на країни походження, які не йдуть на співпрацю, за допомогою посилення візової політики, торговельної політики та допомоги в цілях розвитку. Водночас слід також створювати можливості для легальної міграції. Канцлер Австрії Карл Нехаммер привітав резолюції і заявив про "новий фокус" у міграційній політиці, який тепер необхідно розвивати.

Раніше Австрія пригрозила заблокувати спільну підсумкову декларацію Європейської Ради на дводенному саміті, який розпочнеться у четвер, якщо ЄС не займе більш жорстку позицію щодо міграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: