Ходжес: із західними винищувачами перемога України може настати протягом року

П'ятниця, 10 лютого 2023, 19:15

Генерал у відставці, колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес вважає, що Захід повинен погодити надання Україні бойової авіації, яка може сприяти військовій перемозі Києва у війні протягом року.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю DW.

За прогнозом Ходжеса, без західних винищувачів перемога України також відбудеться, але в такому разі військовий розгром Росії може зайняти від трьох до п'яти років, враховуючи нинішній рівень західної підтримки.

"Чим швидше ми надамо їм можливість досягти вирішального результату, тим швидше вона (війна) може закінчитися", – сказав він, стверджуючи, що Україна може вигнати російські війська зі своєї території до кінця року, якщо отримає додаткову підтримку.

Генерал США пояснив, що занепокоєння західних країн через підготовку й сумісність злітно-посадкових смуг не робить "нездійсненним" надання Києву "можливості" використовувати літаки. Він зокрема відзначив Британію за лідерство в наданні різних форм військової підтримки Україні.

Прем'єрка Італії про надання Україні літаків: готові відіграти свою роль

Ходжес заявив, що вважає єдиною "червоною лінією" для підтримки Штатами України присутність "солдатів на землі".

Він підкреслив, що Україна повинна повернути Крим, щоб зберегти "міжнародний порядок, заснований на правилах" і Статут ООН. Ходжес додав, що для українських портів важливо зберегти доступ до Азовського моря через Крим.

Оцінюючи потенціал нового повномасштабного наступу РФ, колишній командувач військами США в Європі зазначив, що Москва не має для цього достатньої кількості бронетанкових сил і такий наступ не змінить "загальну оперативну обстановку" в Україні.

Натомість Україна "має достатньо сил, щоб обмежити російський успіх", та це все одно буде "дорого коштувати" з точки зору втрат і боєприпасів, зауважив Ходжес.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що будь-яке рішення про постачання винищувачів в Україну має виходити від НАТО. А президент Франції Еммануель Макрон заявив, що у військовій допомозі Україні він віддає перевагу "більш корисній" і "швидшій" зброї, ніж бойові літаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: