У Литві фермери роздають молоко або виливають у полі, вимагаючи кращих закупівельних цін

П'ятниця, 10 лютого 2023, 20:32

У Литві тривають протести фермерів з вимогою більш вигідних закупівельних цін на молоко, в рамках яких деякі роздають його безкоштовно, а деякі демонстративно виливають; друга форма протесту викликала неоднозначну реакцію. 

Про це повідомляє LRT, пише "Європейська правда". 

На акціях, які проводять перед молокозаводами й супермаркетами, учасники стоять з плакатами і встановлюють "хрести" своєму бізнесу, деякі фермери роздають молоко безкоштовно. Як коментують окремі учасники, ціна знизилася на 50% і ферми через це опинилися на межі банкрутства. 

 

Інші учасники протестів виливають молоко у полях, деякі кажуть, що вилили вже кілька тонн.

Така форма протесту викликала неоднозначну реакцію - критики вважають, що краще було би передавати це молоко на благодійність, аніж просто змарнувати; інші кажуть, що кожен має право сам обрати форму протесту, тому що перевезення цистерни з молоком для роздачі - це також додаткові витрати; дехто вважає, що варто було би виливати молоко "не у канави, а перед Сеймом, аби посадовці краще побачили проблему".  

Підприємці, які займаються переробкою молока, пояснюють, що змушені були знизити закупівельні ціни через зниження експортної ціни готового продукту. 

Міністерство сільського господаства обіцяє внести зміни до законодавства, аби у фермерів були кращі переговорні позиції. 

Також є думки, що фермерам варто було би проявляти більше ініціативи та об’єднуватися у кооперативи, щоб було зручніше працювати із переробниками, але мало хто готовий витрачати на це зусилля. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: