Спецслужби Норвегії застерігають: немає причин бути менш стурбованими щодо РФ

Понеділок, 13 лютого 2023, 10:20

В оцінках загроз від Національної розвідувальної служби та Норвезької служби поліційної безпеки (PST) розвідувальна загроза з боку РФ є однією з основних.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє NRK.no.

"Ситуація з політикою безпеки, в якій ми перебуваємо сьогодні, має певний зв'язок з розвідувальною загрозою для Норвегії. І особливо із загрозою з боку Росії", - сказала керівниця PST Беате Гангос.

Незабаром виповниться рік, як Росія веде агресивну війну проти України. Дипломатичні та економічні зв'язки із Заходом були розірвані, але розвідувальна загроза все ще існує, зазначила вона.

"Без сумніву, умови роботи стали трохи складнішими після початку війни, оскільки ця тема привертає увагу більшості людей. У нас немає причин бути менш стурбованими, ніж рік тому. Я думаю, що зараз важливо звернути увагу на інші способи, які Росія може використовувати для отримання інформації" - зазначила Гангос.

За її словами, Росія зацікавлена в отриманні інформації, досвіду, секретної інформації та інформації про об'єкти критичної інфраструктури.

"Це інформація, яку вони можуть використати з часом для нападу на нас", - каже Гангос.

Відповідними цілями для російської розвідки можуть бути навчальні заклади, інформаційні компанії та політичні діячі.

"Існує також певна діяльність, яка не пов'язана з незаконними діями. Це можуть бути стратегічні придбання та операції впливу. Будуть використовуватися різноманітні методи, щоб впливати на нашу ситуацію і впливати на нас", - вважає керівниця PST.

Як повідомлялося, уряд Норвегії хоче виділити на допомогу Україні понад 6 млрд євро протягом п'яти років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: