Росіяни з шенгенськими візами продовжують їздити до Фінляндії через кордон з Норвегією

Вівторок, 14 лютого 2023, 10:33

Російські туристи досі знаходять можливість їздити у Фінляндію завдяки правилам Шенгену, попри те, що країна закрила свій східний кордон і припинила видавати туристичні візи.

Про це йдеться у матеріалі Yle, пише "Європейська правда".

Після закриття кордону з Росією потік російських туристів, зокрема для покупок у прикордонних магазинах, повністю не припинився, і цілковито заборонити це фінська митниця не може через правила Шенгенської зони. 

У Фінляндії призупинили розгляд клопотань про притулок росіян, які втекли від мобілізації

Так, на фінсько-норвезькому кордоні у Няянтямьо майже щоденно кордон перетинають численні російські авто - прямуючи з Росії об'їздом через Норвегію - щоб скупитися у місцевих магазинах. З юридичної точки зору це повністю легально, тому що після в’їзду у Шенгенську зону вони можуть подорожувати як заманеться - хоча це дивна ситуація для Фінляндії, яка закрила в’їзд для російських туристів і перестала видавати візи, крім окремих винятків.

На митниці у Торніо кажуть, що Фінляндія не може зупиняти таких людей, тому що це правила Шенгенської зони.

"Вони легально в’їздять з Росії у Норвегію. Норвегія дозволяє їм в’їзд, за умови, що у них чинна віза. А потрапляючи у Шенгенську зону, вони мають можливість в’їхати у Фінляндію", – пояснює представник митної служби Карі Ханну. 

В МЗС Фінляндії зазначають, що прикордонні магазини не мають продавати росіянам товари, якщо вони входять до переліку товарів, який ЄС заборонив для ввезення у Росію.

Ханну зі свого боку зазначає, що митниця Фінляндії де-факто не може нести відповідальність за те, чи товар з категорії підсанкційних повезуть назад у Росію через Норвегію, чи кудись у межах ЄС. "Якщо продукцію везуть до Росії через Норвегію - то контроль залежить від норвезької митниці, тут ми не можемо нічого зробити", - зазначає він.  

Деякі прикордонні магазини ще навесні 2022 року з власної ініціативи припинили продавати росіянам товари у форматі duty-free, на знак солідарності з Україною. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: