Польща спробує переконати Ердогана нарешті погодитись на вступ Швеції в НАТО

Вівторок, 14 лютого 2023, 15:03

Польща спробує використати свої добрі відносини з Анкарою, щоби переконати президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана нарешті дати згоду на вступ Швеції до НАТО.

Як повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда", про це сказав прем’єр Матеуш Моравецький під час візиту до Стокгольма.

Він висловив повну підтримку вступу Швеції і Фінляндії до НАТО, зауваживши, що Альянсу потрібні нові потужні союзники, а вступ цих двох країн дуже змінить ситуацію і стане справжнім проривом для світової архітектури безпеки. 

Моравецький зазначив, що Польща "використає свої добрі стосунки з турецькими партнерами, щоби переконати їх уможливити якнайшвидший, і краще одночасний вступ Фінляндії та Швеції у НАТО". 

Прем’єр Швеції Ульф Крістерссон зі свого боку подякував Польщі за те, що вона однією з перших ратифікувала вступ Швеції та Фінляндії. 

Із закликом до Туреччини швидко дати згоду на вступ Швеції та Фінляндії звернулась також міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. 

Нагадаємо, для завершення процедури вступу ратифікувати членство Фінляндії і Швеції мають ще дві країни - Туреччина й Угорщина. На відміну від Анкари, яка давно озвучила публічні претензії до обох країн, Будапешт не висував ніяких умов для ратифікації, але не поспішає з нею. 

Читайте також на цю тему: Шантаж "терористами": чи дасть Ердоган дозвіл на вступ до НАТО Швеції та Фінляндії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: