У Німеччині звільнили керівника державного балету, який вимастив обличчя журналістки собачим лайном

Четвер, 16 лютого 2023, 16:24

У Німеччині Ганноверська державна опера розірвала контракт із керівником балету Марко Гьоке після того, як він вимазав собачими фекаліями обличчя газетної критикині, чиї рецензії його засмутили.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву театру.

"Довірча співпраця з Марко Гьоке на керівній посаді немислима для Ганноверської державної опери після нападу на журналістку Вібке Гюстер. Безвідповідальні дії Марко Гьоке викликали глибоке невдоволення публіки, роздратування громадськості, порушили всі принципи театру та завдали величезної шкоди репутації Ганноверської державної опери", - йдеться у заяві.

Норвежців попросили збирати ведмежі фекалії для досліджень

Цього тижня театр відсторонив Гьоке від посади керівника балету після його суботнього нападу на критикиню Вібке Гюстер з німецької щоденної газети Frankfurter Allgemeine Zeitung.  Раніше керівник балету звинувачував її в тому, що вона завжди пише "неприємні, особисті" рецензії. 

Інцидент між ними відбувся у перерві прем'єри в оперному театрі. За словами журналістки, у фоє Гьоке різко витягнув з кишені поліетиленовий пакет з собачими екскрементами і відкритою стороною розтер їй обличчя.

"Коли я відчула, що він зробив, я закричала", - цитує 57-річну жінку видання Spiegel. Через дії хореографа жінка була шокована і плакала.

Пізніше Гьоке в письмовій формі вибачився перед журналісткою: "Я хотів би щиро вибачитися перед усіма причетними, в першу чергу перед пані Гюстер, за свій вчинок, який я абсолютно не схвалюю". 

Хореограф пояснив напад "нервовим перенапруженням через дві прем'єри поспіль". При цьому він знову дорікнув Гюстер за її "часто недоброзичливу критику".

Коти та собаки у ЄС можуть зіткнутися з нестачею їжі через плани "озеленити" авіаційне паливо

Гюстер відреагувала на вибачення з обуренням. "Скажіть, будь ласка, що це за вибачення? Це виправдання. Плюс: ми говоримо про кримінальний злочин. Це образа і заподіяння тілесних ушкоджень".

Напад і прохолодні вибачення Гьоке зазнали широкої критики. Прем'єр-міністр Нижньої Саксонії Штефан Вайль заявив про "огидний інцидент", який йому важко уявити без особистих наслідків. Мер Ганновера Беліт Онай заявив, що нападам на свободу преси "не повинно бути місця" в місті.

Газета Frankfurter Allgemeine Zeitung написала про "принизливий вчинок" і "порушення кордонів", що свідчить про "непросте ставлення художника до критики". 

Гьоке був головним хореографом і балетмейстером Ганноверського державного балету, який є частиною Ганноверської державної опери, з 2019 року.

За даними театру, за свою кар'єру 50-річний хореограф створив понад 60 хореографічних постановок, які увійшли до репертуару балетних сцен від Парижа до Берліна та Цюриха. 

Минулого року він був нагороджений Німецькою танцювальною премією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: