Болгарія і Греція домовилися про поновлення проєкту нафтопроводу

П'ятниця, 17 лютого 2023, 11:30

Болгарія та Греція після кількох місяців перемовин домовилися про проєкт нафтопроводу, що сполучить Бургас та Александрополіс.

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда". 

У четвер 16 лютого країни підписали угоду, яка передбачає створення робочої групи задля детальнішого вивчення можливостей реалізації проєкту. 

Ідея полягає у тому, щоби до 2024 року, доки для Болгарії діє виняток з європейського ембарго на російську нафту, повністю замістити імпорт ввезенням нафти через порти в Егейському морі.

"Нафтопровід з Александрополіс-Бургас є стратегічно значущим для нас, тому що уможливлює реальну диверсифікацію та альтернативні шляхи постачання неросійської нафти до нафтопереробного заводу у Бургасі (власником є російський "Лукойл". - Ред.), який є найбільшим на Балканах", - заявив президент Болгарії Румен Радев на спільному брифінгу з прем’єром Греції Кіріакосом Міцотакісом. 

Він додав, що це гарантує і більшу безпеку постачання, тому що танкерам не потрібно буде заходити у Чорне море. 

Наприкінці минулого року ідею відновлення роботи над нафтопроводом активно просував і "Лукойл", аргументуючи, що це дозволить замінити російську нафту, яку зараз теж привозять танкерами через порт Росенець. 

Початково нафтопровід задумували для роботи у протилежному напрямку – постачання російської нафти до узбережжя Егейського моря в обхід Босфору, але його тоді зупинили через результати місцевого референдуму з екологічних мотивів.

Тепер частина активістів знову заявляють, що готові готувати новий референдум проти спорудження нафтопроводу, тоді як деякі експерти зауважують, що проєкт все одно є вигідним для "Лукойла" і не виключено, що колись його можуть спробувати використати для транспортування російської нафти на південь, як і хотіли на початку. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: